Pobijedio unatoč nemogućim okolnostima: Pacijentu u Švedskoj COVID-19 uništio pluća, kirurzi mu uspješno transplantirali nova

U Švedskoj je prvi put provedena kompleksna operacija na COVID pacijentu s teškim oblikom te bolesti. Naime, uspješno su mu transplantirana pluća koja je COVID-19 uništio.

Branimir Vorša | 06.11.2020. / 10:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Centar za transplantaciju sveučilišne bolnice Sahlgrenska u Švedskoj uspješnu je transplantirao pluća COVID pacijentu koji bi bez te transplantacije preminuo.

Navedeni pacijent zarazio se koronavirusom još rano proljetos, kad mu je i dijagnosticiran COVID-19, te je završio na odjelu intenzivne njege i respiratoru. Kasnije je nekoliko mjeseci bio na posebnom malom stroju koji mu je služio kao pluća izvan tijela i koji ga je opskrbljivao kisikom.

Stroj koji ga je održavao na životu, ECL (extracorporeal life support), zapravo je služio za punjenje njegove krvi kisikom jer su njegova pluća bila previše oštećena da bi sama obavljala tu funkciju. ECL se koristi samo u najtežim slučajevima kako bi se plućima omogućilo da se odmore i sama oporave, što kod tog pacijenta ipak nije bio slučaj jer se pluća nisu oporavila.

No nakon uspješno provedene transplantacije pluća pacijent je otpušten iz bolnice i uspješno se oporavlja, prenose lokalni švedski mediji.

Intenzivna njega i osobito ECL velik su napor za tijelo. Naš pacijent primao je skrb više od četiri mjeseca putem ECL-a i respiratora u Stockholmu, stoji u priopćenju navedene bolnice.

Profesor i glavni kirurg Göran Dellgren ističe kako je zahvat relevantan samo kod najteže oboljelih pacijenata koji se drugačije nikako ne bi mogli oporaviti. Isto tako, pacijent mora biti dovoljno snažan za preživljavanje samog postupka transplantacije.

U svijetu se godišnje provede oko 3000 postupaka transplantacije pluća. Dosad je tek njih nekoliko provedeno nad pacijentima kojima je COVID-19 uništio pluća.

Švedska od početka pandemije bilježi oko 142.000 zaraženih novim koronavirusom te više od 6000 preminulih od bolesti COVID-19. Tijekom ljeta broj zaraženih i umrlih je pao, no u listopadu se bolest i kod njih ponovno počela nekontrolirano širiti, pa bilježe više od 4000 novooboljelih dnevno.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti