Početkom idućeg tjedna milijuni će moći svjedočiti rijetkom nebeskom fenomenu koji će trajati svega 15 sekundi

Asteroid Leona iz Sunčevog sustava nakratko će zasjeniti crvenog diva iz sazviježđa Orion početkom idućeg tjedna, a događaj će biti vidljiv milijunima diljem svijeta golim okom.

Branimir Vorša | 09.12.2023. / 09:43

Betelgeuse
Betelgeuse (Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E. O’Gorman/P. Kervella)

Početkom idućeg tjedna sprema se nebeski događaj rijetkih razmjera, koji uključuje privremenu pomrčinu vrlo sjajne zvijezde Betelgeuse od strane asteroida Leona. Fenomen, za koji se očekuje da neće trajati dulje od 15 sekundi, dogodit će se kasno u ponedjeljak i rano u utorak, a bit će vidljiv na uskom pojasu od središnje Azije do dijelova Meksika.

Zvijezda Betelgeuse, crveni superdiv u sazviježđu Orion, bit će zaklonjen Leonom, sporo rotirajućim asteroidom u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera u Sunčevom sustaavu. Astronomi tijekom tog rijetkog događja imaju za cilj steći uvid u oba nebeska tijela, nadovezujući se na nedavne procjene da je Leona široka otprilike 54 i dugačka 80 kilometara.

Neizvjesnosti pokrivaju predviđanja o pomrčini navedene zvijezde, uključujući i to hoće li biti riječ o potpunom zamračenju ili "vatrenom prstenu" s malim, svjetlećim rubom.

Neizvjesno je koji ćemo scenarij vidjeti, što događaj čini još intrigantnijim,, ističe astronom Gianluca Masa, osnivač Projekta virtualnog teleskopa, koji predstavlja platformu stvarnih, vrlo snažnih robotskih teleskopa, donoseći svijetu zdivljujuće iskustvo noćnog neba u stvarnom vremenu.

Smješten 700 svjetlosnih godina od nas, Betelgeuse, vidljiv golim okom, nadmašuje naše Sunce u sjaju i veličini. Kad bi zamijenio naše Sunce, rubovi tee zvijezde proširili bi se i izvan putanje Jupitera. Sa svojih 10 milijuna godina, Betelgeuse je mlađi od Sunca, a očekuje se da će biti kratko životnog vijeka zbog svoje ogromne veličine i brze potrošnje materijala.

Betelgeuse je doživio značajno zatamnjenje 2019. godine, kada je površinski materijal izbačen u svemir formirao oblak prašine, privremeno blokirajući njegovu svjetlost. Zvijezda se vratila na prijašnji sjaj u roku od šest mjeseci. Znanstvenici međutim predviđaju eksploziju supernove u roku od 100.000 godina za Betelgeuse.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti