Počinje nova svemirska utrka: Predstavljen (još jedan) startup koji cilja na rudarenje asteroida i istraživanje svemira

Jučer je predstavljena nova kompanija kojoj je cilj pomoći čovječanstvu proširiti utjecaj širom Sunčevog sustava, ali i zaraditi iskorištavanjem ogromnog bogatstva asteroida u svemiru. Deep Space Industries, kako je ime novom startupu, najavio je da 2015. godine planira lansirati flotu letjelica i započeti sakupljanje vode i metala s obližnjih asteroida

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 23.01.2013. / 11:44

Počinje nova svemirska utrka: Predstavljen (još jedan) startup koji cilja na rudarenje asteroida i istraživanje svemira

Jučer je predstavljena nova kompanija kojoj je cilj pomoći čovječanstvu proširiti utjecaj širom Sunčevog sustava, ali i zaraditi iskorištavanjem ogromnog bogatstva asteroida u svemiru. Deep Space Industries, kako je ime novom startupu, najavio je da 2015. godine planira lansirati flotu letjelica i započeti sakupljanje vode i metala s obližnjih asteroida - u roku od deset godina.

Započinje nova svemirska utrka. Nakon uspjeha SAD-a i SSSR-a, ovaj put natjecanje se održava na dvije staze - privatni letovi (SpaceX, Virgin Galactic...) i istraživanje svemira, odnosno iskorištavanje resursa (Planetary Resources, Deep Space Industries). Ako ovdje dodamo i Google Lunar X Prize, koji pokreće novu eru istraživanja Mjeseca i privatno financiranim timovima nudi najveću međunarodnu nagradu svih vremena - ukupno 30 milijuna dolara - ako uspiju sigurno spustiti robota na Mjesec, jasno je da svjedočimo početku nove ere istraživanja svemira.

DSI1

'Korištenje resursa dobivenih u svemiru jedini je način da se trajno osigura razvoj svemirske industrije,' izvršni direktor Deep Spacea David Gump navodi u priopćenju. 'Više od 900 novih asteroida koji prolaze blizu Zemlje su otkrije se svake godine', objasnio je Gump. 'Rudarenje materijala s asteroida omogućilo bi nove izvore goriva za letjelice daleko od površine našeg planeta, čime će naša vrsta dobiti uporište u svemiru', naglasio je.


Firefly se vraća kući


DSI2Kultna TV serija Firefly i posada Serenityja zaslužni su za ime modela letjelica koje će biti lansirane 2015. godine - FireFlies će pregledavati asteroide koji su potencijalne rudarske mete. S težinom od samo 25 kilograma, letjelice su zapravo jeftin način istraživanja. Izgrađene su od jeftinih 'cubesat' komponenata, a prijevoz do svemira hvatat će na raketama koje nose velike komunikacijske satelite, izjavili su dužnosnici Deep Spacea. Ove jednosmjerne misije istražit će asteroid izbliza, za razliku od Planetary Resourcesa, koji rade na svemirskim teleskopima koji će asteroide skenirati iz daljine.

FireFlies će pripremiti put za malo veće (32 kg) letjelice - DragonFlies, koje će poletjeti 2016. godine. Zadatak DragonFliesa je da donesu uzorke asteroida na Zemlju, a njihove misije trajat će između dvije i četiri godine. Neki uzorci pomoći će kompaniji odrediti potencijalne rudarske mete, a drugi će vjerojatno biti prodavani kolekcionarima i istraživačima.


Svemirske solarne elektrane gradit će se uz pomoć MicroGravity Foundry 3D printera


Aktivnosti letjelica FireFlies i FragonFlies prethode konačnom cilj Deep Space Industries - a to je rudarenje asteroida i iskorištavanje resursa u svemiru. Tvrtka namjerava krenuti s vađenjem metala i ostalih građevinskih materijala iz svemirskih stijena u roku od 10 godina, rekli su dužnosnici. Ove komponente prvo će se koristiti za izgradnju komunikacijskih satelita iznad Zemlje, a izgradnja svemirskih solarnih elektrana trebala bi doći nešto kasnije. Plemeniti metali poput platine također će biti dostavljeni na Zemlju za zemaljsku uporabu.

Za građevinske aktivnosti Deep Spacea zadužen je 3D pisač naziva MicroGravity Foundry, koji bi uskoro trebao biti patentiran. MicroGravity Foundry prvi je 3D printer koji stvara metalne objekte velike gustoće i čvrstoće čak i u prostoru nulte gravitacije. Suosnivač DSI-a i izumitelj navedenog 3D printera Stephen Covey istaknuo je da drugi 3D printeri zahtijevaju gravitacijsko polje i ostavljaju poroznu strukturu, ili da koriste manje čvrste metale - te kao takvi ne omogućuju ispis materijala u svemiru, odnosno u području nulte gravitacije u kojem će Deep Space Industries djelovati.

DSI4

Deep Space Industries također će se usredotočiti na vađenje vode iz asteroida. Voda će se elektrolizom rastavljati na sastavne dijelove - vodik i kisik, koji su glavni sastojci raketnog goriva. Tako bi jednog dana ovi napori mogli rezultirati uspostavom 'svemirskih benzinskih postaja', koje će satelitima i letjelicama omogućiti relativno jeftino i efikasno punjenje tankova.


Space 2.0: Svemirska (ekonomska) utrka s potencijalno ogromnim profitom


Prva svemirska utrka, ona između SSSR-a i SAD-a, bila je prije svega politička. Jedina nagrada bila je svjetska slava i polaganje prava na Mjesec. S jedne strane hranjenje ega, no svemirska tehnologija u to vrijeme doživjela je procvat i značajan razvoj. Ova utrka bit će prvenstveno ekonomska, a potencijalne nagrade gotovo su nesagledive. No, kao i u prvoj svemirskoj utrci, ne postoji jamstvo da će bilo koja strana će uspjeti.

'Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world: Indeed, it's the only thing that ever has.' - Margaret Mead

Planetary Resources ima privremene planove za lansiranje svojeg ​​prvog svemirskog teleskopa Arkyd 2014. godine. Godinu dana nakon toga, Deep Space Industries će lansirati svoje prve letjelice, a nastavak misija bi mogao postati povijest - i obilježiti nastanak jedne potpuno nove industrije.

Planovi su veliki – rudarenje asteroida omogućiti će ne samo dolazak novih zaliha resursa na Zemlju, već i isporuku resursa do potrebne točke – bilo da se radi o skladištima goriva u orbiti Zemlje ili negdje drugdje u Sunčevom sustavu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti