Počinje zlatno doba tehnološkog napretka

Neki od najboljih Microsoftovih znanstvenika 2016. godinu vide kao prekretnicu za tehnološku industriju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.12.2015. / 09:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sljedeće godine počinje 'zlatno doba tehnološkog napretka' koji će se naročito rezultirati u razvoju umjetne inteligencije, računala i robota koje će nas, među inim – i nasmijavati. Tako barem tvrde neki od najboljih Microsoftovih znanstvenika koji 2016. godinu vide kao prekretnicu za tehnološku industriju i početak transformacije koju možemo očekivati tijekom sljedećeg desetljeća i koja će utjecati na sve aspekte naših života – od konverzacije među ljudima, zaposlenja do brojnih industrija i znanstvenih otkrića, a nositelj te transformacije bit će upravo umjetna inteligencija. Eric Horvitz smatra kako ćemo, zahvaljujući napretku tehnologije, sljedeće godine 'prirodnije razgovarati s računalima i telefonima' odnosno s virtualnim asistentima koji će postati sve inteligentniji, a napredak umjetne inteligencije dovest će do velikih znanstvenih otkrića, ponajviše u područjima poput energetike, biologije i medicine.

Napredak umjetne inteligencije bit će tako velik i računala će s vremenom postati toliko 'pametna' da ćemo s njima imati slične etičke i pravne odnose kakve danas imamo s doktorima i pravnicima, smatra Kate Crawford iz Microsoft Researcha. Prema Lili Cheng, već ove godine većina mladih svoje će prve poslove raditi u virtualnom, a ne fizičkom okruženju, zbog čega ćemo početi drugačije razmišljati o načinu na koji radimo i dizajniramo gradove, kvartova i lokalne zajednice, dok će sve više mladih u školi učiti programiranje te će moći 'stvarati iskustva koja svakodnevno koristimo', odnosno učinkovitije će dizajnirati i kontrolirati na koji način računala utječu na naše živote. Jasmin Fisher posebno je naglasila utjecaj tehnologije na zdravlje jer će interdisciplinarne tehnologije produžiti i poboljšati živote pacijenata s kompliciranim bolestima.

Što se ostalih tehnoloških predviđanja za 2016. tiče, treba spomenuti i razmišljanja Microsoftovog znanstvenika Billa Buxtona koji vjeruje kako će, kada je u pitanju interakcija s računalima i digitalnim uređajima, sljedeće godina biti 'godina stylusa', u što je ipak teško povjerovati – iako stylus zaista postaje sve popularniji, pogotovo na velikim tabletima. Sriram Rajamani smatra da će 2016. označiti i početak nove generacije hardvera koji će garantirati potpunu sigurnost čak i u slučajevima u kojima hakeri 'probiju' zaštitu operativnih sustava. Ako se predviđanja Microsoftovih znanstvenika i inženjera pokažu točnima, sljedeća godina zaista bi mogla označiti početak zlatnog doba tehnološkog napretka tijekom kojeg bi računala postajala sve 'pametnija', a jednom u nekoj daljoj budućnosti, čak i inteligentnija od ljudi – što je scenarij kojeg se mnogi pribojavaju.

Izvor: ZDNet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti