Pod pritiskom investitora misija o razvoju tehnologije koja se razvija za dobrobit čovječanstva pada u drugi plan

OpenAI nastao je kao neprofitna organizacija s ciljem razvoja sigurne tehnologije od koje će imati koristi cijelo čovječanstvo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2024. / 12:56

Sam Altman, CEO OpenAI-a (Foto: Afp)

Mislija OpenAI-a, kada je osnovan, bila je razvoj umjetne inteligencije usmjerene na dobrobit čovječanstva. Profit i zarada nisu bili niti u planu, niti u programu, no s vremenom se situacija promijenila. Umjetna inteligencija sada je veliki biznis, a na krilima tog biznisa očekuje bi kako će tržišna vrijednost OpenAI-a mogla porasti na nevjerojatnih 150 milijardi dolara. Nije loše za kompaniju koja se na početku smatrala nekom vrstom neprofitne organizacije.

Sam Altman Vrtoglavi rast: Vrijednost ovog startupa uskoro bi mogla iznositi čak 150 milijardi dolara

Za razvoj i treniranje ove tehnologije, potreban je veliki novac, a investitori koji ulažu svoj kapital u OpenAI i umjetnu inteligenciju, sigurno ne razmišljaju kako žele investirati u dobrobit čovječanstva. Oni, što je logično, u tome traže svoju korist i povrat investicije.

Zato je kompanija 2019. proširila svoju neprofitnu organizaciju tako što joj je dodana i profitnu podružnicu. Cilj je bio, naglasili su iz OpenAI-a u to vrijeme, da se tako financira neprofitna organizacija, a to su namjeravali napraviti hibridom između neprofitne i profitne organizacije, što su tada nazvali “tvrtkom ograničenog profita”. Time su htjeli zadovoljiti obje strane, i one koji razvijaju tehnologije i one kojima je profit na prvom mjestu.

Na kako se sve više kapitala slijevalo u kompaniju, stvari su se promijenile. Zbog “izdavanja svojih neprofitnih ideala”, čak je i Elon Musk, jedan od prvih investitora u kompaniju, podigao tužbu protiv Altmana i OpenAI-a, a sve je više zaposlenika upozoravalo kako sada profit u prvom planu. Čak i ispred sigurnosti.

Zbog svega je došlo do velikih previranja u kompaniji zbog čega je nakratko čak i Sam Altman smijenjen, no na kraju se vratio u OpenAI i nastavio sa svojom misijom. No već tada svima je bilo jasno kako stoje stvari u najpopularnijem AI startupu, a ubrzo nakon toga dvojica poznatih istraživača koji su godinama radili u OpenAI-u (Jan Leike i Ilya Sutskever, koji je i jedan od suosnivača) napustili su tvrtku.

Leike je u OpenAI-u vodio tim zadužen za proučavanje rizika od umjetne inteligencija, a kada je napustio kompaniju rekao je kako se s vodstvom tvrtke nije mogao složiti oko smjera u kojem se razvija. Prema njegovom mišljenju, sada je naglasak stavljen na razvoj što boljih proizvoda, ali ne i na sigurnost. S obzirom na to da je riječ o tehnologiji za koju neki strahuju da predstavlja prijetnju budućnosti čovječanstva, jasno je koliko je sigurnost prilikom njena razvoja i implementacije bitna. OpenAI je na kraju raspustio odjel za proučavanje rizika od AI-a, a Leike, koji je vodio taj odjel, digao je sidro i napustio kompaniju.

OpenAI Još jedan zaposlenik napustio OpenAI i upozorio: Kompanija je fokusirana samo na uspješne proizvode, sigurnost je u drugom planu

Prema nekim medijskim natpisima, Altman je na posljednjem sastanku sa zaposlenicima kompanije rekao kako će tijekom sljedeće godine promijeniti način upravljanja kompanijom. Smatra kako je tvrtka prerasla dosadašnji način upravljanja prema kojem tvrtku vodi neprofitni odbor te će u budućnosti OpenAI imati strukturu upravljanja kakvu imaju klasične kompanije na tržištu. A takve kompanije posluju, naravno, zbog zarade i profita. Ovu promjenu, prema izvorima upoznatim sa situacijom, Altman uvodi upravo kako bi zadovoljio investitore u kompaniju kojoj je kapital itekako potreban jer bi, prema nekim predviđanjima, godinu mogli završiti s minusom od 5 milijardi dolara.

Usprkos tome, glasnogovornik tvrtke za medije je komentirao kako su i dalje usredotočeni na razvoj AI-a od kojeg će svi imati koristi te da je neprofitnost srž njihove misije, a da promjene uvode kako bi osigurali “najbolju poziciju za uspjeh u našoj misiji”.

Izvor: Fortune 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti