Musk podigao tužbu protiv Altmana i OpenAI, tvrdi da su izdali misiju kompanije i okrenuli se profitu

Musk je jedan od suosnivača OpenAI-a koji je u tvrtku uložio milijune.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2024. / 11:49

Sam Altman (Foto: Afp)

Kada je OpenAI pokrenut, njegovi suosnivači dogovorili su se kako će to biti neprofitna kompanija koja neće biti vođena zaradom i komercijalnim uspjehom, već će njen razvoj biti usmjeren za dobrobit čovječanstva. Jedan od tih suosnivača bio je i Elon Musk koji je tijekom godina donirao desetke milijuna dolara i značajno pomogao s financiranjem na početku, da bi u međuvremenu digao sidro i napustio OpenAI pa je najpoznatije lice kompanije postao njen izvršni direktor Sam Altman.

Sam Altman Evo koliko trenutačno vrijedi kompanija čija tehnologija mijenja svijet

Altman i OpenAI u proteklih godinu i pol doživjeli su meteorski uspon zahvaljujući uspjehu ChatGPT-a, dok su u tvrtku investirale brojne kompanije, uključujući i Microsoft. Tehnološki div u više je navrata uložio novac u OpenAI, a ukupna vrijednost investicija iznosi oko 13 milijardi dolara.

Zbog svega navedenog, Elon Musk smatra kako su Altman i drugi suosnivači poput Grega Brockmana i OpenAI prekršili sporazum o osnivanju u kojem je naglasak, dakle, bio na dobrobiti čovječanstva, a ne na profitu. Musk to sada želi dokazati na sudu te je ovaj tjedan podigao tužbu protiv OpenAI-a i njegova izvršnog direktora. Među inim, Musk u tužbi tvrdi kako su ga Altman i Brockman više puta uvjerili da će se pridržavati tog sporazuma, no sve što se u posljednje vrijeme događa s tom kompanijom ukazuje na suprotno. Pri razvoju i internom dizajnu ChatGPT-4 OpenAI je u prvom planu, ali u tajnosti, imao komercijalne interese. Također, smatra kako je OpenAI s posljednjom verzijom svog AI alata postigao opću umjetnu inteligenciju te kaže kako bi, prema njihovom sporazumu o osnivanju, takva tehnologija trebala biti besplatna i javno dostupna. Umjesto toga, kompanija se u biti pretvorila u podružnicu Microsofta te im je sada prioritet usavršiti tehnologiju kako bi maksimizirali profit za Microsoft, optužuje Musk.

Sam Altman Kakav ambiciozan plan: Sam Altman traži investicije u AI od nevjerojatnih 5 do 7 bilijuna dolara

Iako službeno OpenAI nije odgovorio na medijske upite o tužbi, novinari Axiosa došli su u posjed interne poruke koju su lideri tvrtke poslali zaposlenicima. U njoj se, naravno, odbacuju sve Muskove tvrdnje iz tužbe te naglašava da tvrtka ostaje neovisna i posvećena dobrobiti za čovječanstvo te da tek mora postići opću umjetnu inteligenciju u svojim proizvodima. Muskove tvrdnje ne prikazuju stvarnost našeg rada i naše misije, stoji u poruci, a Sam Altman je upozorio kako će u budućnosti biti novih napada na kompaniju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti