Kakav ambiciozan plan: Sam Altman traži investicije u AI od nevjerojatnih 5 do 7 bilijuna dolara

Ulaganja koja traži veća su od skupne tržišne vrijednosti dvije najvrednijih kompanija na svijetu - Microsofta i Applea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2024. / 10:06

Sam Altman (Foto: Afp)

Razdoblje umjetne inteligencije, čini se, tek je u svojim počecima te ćemo u budućnosti sve više i sve češće koristiti ovu tehnologiju. AI bi ljude mogla odteretiti nekih ponavljajućih i dosadnih poslova te im omogućiti da se posvete kreativnim poslovima i rade ono što vole i žele. To je barem optimističan pogled na ovu tehnologiju i budućnost koju ona nosi, a da bi se takav scenarij realizirao potrebne su velike investicije.

  Sam Altman Sam Altman kaže da opću umjetnu inteligenciju možemo očekivati u “razumno bliskoj budućnosti”

Sam Altman, prvi čovjek OpenAI-a, kompanije koja je i pokrenula revoluciju umjetne inteligencije sa svojim chatbotom ChatGPT, tako vjeruje da bi u treniranje AI-a u budućnosti, odnosno cjelokupnu infrastrukturu koja je potrebna za tu tehnologiju, trebalo uložiti čak 5 do 7 bilijuna dolara. Tako barem tvrde u Wall Street Journalu čiji su novinari razgovarali s ljudima upoznatim s Altmanovim planovima. O kakvim je ciframa riječ dovoljno govori podatak da zajednička tržišna vrijednost dvije najvrjednije kompanije na svijetu (Microsoft s nešto više od 3 i Apple s nešto manje od 3 bilijuna dolara) iznosi oko 6 bilijuna dolara.

Takav iznos potreban je, prema Altmanu, ne samo za proizvodnju naprednih čipova, već i za veliku količinu energije koja je potrebna za pokretanje tog hardvera. Altmanov prijedlog uključuje suradnju OpenAI-a, proizvođača čipova i energetskih kompanija s ciljem izgradnje novih tvornica čipova kojima bi upravljali današnji najveći proizvođači čipova, a čiji bi najveći klijent bio upravo OpenAI.

Dio svojih planova Sam Altman je ovaj tjedan objavio i na društvenoj mreži X. Napisao je kako svijet treba, u odnosu na aktualne planove, puno više infrastrukture za umjetnu inteligenciju, koja uključuje tvornice čipova, energiju i podatkovne centre itd. te je naglasio kako su masovna infrastruktura i otporni lanci nabave ključni za ekonomsku konkurentnost.

  Umjetna inteligencija Predviđanja stručnjaka: Evo što možemo očekivati od umjetne inteligencije u 2024.

OpenAI imao je produktivne razgovore oko rastuće globalne infrastrukture i nabavnih lanaca oko čipova, energije i podatkovnih centara, koji su krucijalni za umjetnu inteligenciju i druge industrije koje ovise o njima, komentirali su iz OpenAI-a informacije o planovima njihova šefa. Među inim, Altman je tražio investicije i od vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, a također traži pomoć i od američke vlade koja želi smanjiti ovisnost o Kini te povećati domaću proizvodnju čipova. S Altmanovim planovima već su upoznati i izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, kao i izvršni tehnološki direktor tvrtke Kevin Scott, koji su navodno njegovom projektu dali podršku. Podsjetimo, Microsoft je najveći partner OpenAI-a te su do sada u njihov rast i razvoj uložili oko 13 milijardi dolara.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti