Evo koliko trenutačno vrijedi kompanija čija tehnologija mijenja svijet

Nema sumnje kako će vrijednost kompanije rasti i dalje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2024. / 15:00

Sam Altman (Foto: Afp)

Svijet se prilično promijenio nakon studenog 2022., kada je službeno predstavljen ChatGPT. Iako su i do tada tehnološke kompanije razvijale i primjenjivale AI alate, nakon toga uslijedio je pravi boom. Gotovo da i nema kompanije koja danas ne razvija neki oblik umjetne inteligencije, a alati bazirani na AI postali su nezaobilazan alat svakodnevnog poslovanja.

Sam Altman Kakav ambiciozan plan: Sam Altman traži investicije u AI od nevjerojatnih 5 do 7 bilijuna dolara

ChatGPT ukazao je na pozitivan, ali i negativan potencijal umjetne inteligencije, na što su reagirali i regulatori koji žele spriječiti da taj razvoj ode u krivom smjeru, iako je to jako teško, a možda i nemoguće.

Zahvaljujući alatu kojeg su predstavili porasla je popularnost, ali i vrijednost OpenAI-a. U ovu je tvrtku Microsoft investirao još 2019. i 2021., da bi početkom 2023. uložili čak 10 milijardi dolara. Prošle su godine u OpenAI uložile i kompanije poput Thrive Capitala, Sequoia Capitala, Andreessen Horowitza i K2 Global te je njena procijenjena vrijednost tada iznosila skoro 30 milijardi dolara.

OpenAI i dalje privlači investitore, a zahvaljujući novoj investiciji Thrive Capitala, vrijednost tvrtke ponovo je porasla te prema posljednjim procjenama iznosi 80 milijardi dolara, a možda i više. Riječ je o značajnom porastu vrijednosti ove kompanije, a možemo samo pretpostaviti kako će ta vrijednost tijekom sljedećih mjeseci i godina rasti i dalje. Prema informacijama objavljenima na The Guardianu, umjesto prikupljanja kapitala za samu kompaniju, s ovom investicijom OpenAI omogućio je svojim zaposlenicima koji su imali udjele u tvrtki prodaju tih udjela kako bi zaradili novac.

Osim samog AI chatbota, OpenAI predstavio je i njegovu pretplatničku verziju te trgovinu AI alatima, a prošli tjedan predstavili su i novi alat nazvan Sora koji tekstualne upute pretvara u videozapise. Kompanija će nastaviti s investiranjem u razvoj ove tehnologije, a razmišljaju i o ulasku na tržište hardvera potrebnog za treniranje AI. S obzirom na to da je AI u kratko vrijeme postala nezaobilazna tehnologija za svakodnevno poslovanje, nije teško zaključiti kako će vrijednost kompanije s vremenom samo rasti.

Umjetna inteligencija Američko regulatorno tijelo pokrenulo veliku istragu oko partnerstva Big Tech tvrtki s vodećim AI startupovima

Treba naglasiti kako su ranije Microsoftove investicije u OpenAI, kao i investicije Googlea i Amazona u druge AI kompanije privukle pažnju regulatora. Takvim investicijama potencijalno se narušava tržišno natjecanje i šteti konkurentnosti pa Europska komisija, kao i američka Federalna trgovinska komisija istražuju spomenuta ulaganja u AI kompanije.

Mediji su poslali upit OpenAI-u oko posljednje investicije i nove procijenjene tržišne vrijednosti kompanije, no iz Altmanove kompanije nisu odgovorili.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti