Američko regulatorno tijelo pokrenulo veliku istragu oko partnerstva Big Tech tvrtki s vodećim AI startupovima

Thnološki divovi suočeni su s pomnim nadzorom antimonopolska tijela, zbog svojih partnerstava s AI startupovima te raazine njihovog utjecaja i veza u toj industriji.

Branimir Vorša | 26.01.2024. / 13:25

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

U pokušaju da pomno ispitaju veze između velikih AI startupa i tehnoloških divova, američki antimonopolski organi pokrenuli su istragu usmjerenu na Amazon, Google i Microsoft. Fokus je na njihovom utjecaju na rastuću industriju generativne umjetne inteligencije, posebice na utjecaj na chatbotove kao što je ChatGPT i druge alate umjetne inteligencije.

Lina Khan, predsjednica Američke savezne trgovinske komisije (FTC), najavila je ispitivanje tržišta, naglašavajući pregled ulaganja i partnerstva između AI programera i glavnih pružatelja usluga u oblaku.

Izdane su prisilne naredbe Amazonu, Googleu i Microsoftu, zajedno s AI startupovima Anthropic i OpenAI, od kojih se traže informacije o njihovim ugovorima i procesima donošenja odluka. Naime, dugogodišnji Microsoftov odnos s OpenAI-jem bio je u središtu pozornosti, dok su nedavni ugovori Googleea i Amazona, vrijedni više milijardi dolara i sklopljeni s Anthropicom, također privukli pozornost.

Microsoft spreman na suradnju, drugi - bez komentara

Rimy Alaily iz Microsofta izrazio je spremnost tvrtke na suradnju s FTC-om, braneći takva partnerstva kao doprinos konkurenciji i inovacijama. U međuvremenu, Amazon, Anthropic i OpenAI odbili su dati bilo kakav komentar. Europska unija i Veelika Britanija također istražuju Microsoftova ulaganja u OpenAI, navodeći potencijalnu štetu konkurenciji.

Zack Kass Jedan od kreatora ChatGPT-a dolazi u Hrvatsku

Zagovornici antimonopola pozdravljaju FTC-ov potez, smatrajući navedene poslove kvazispajanjima, čiji je cilj utjecati na vrhunske AI tvrtke bez formalnih akvizicija. Microsoftovo značajno ulaganje u OpenAI, koje nije javno objavljeno, uključuje i novčane doprinose i računalne resurse.

Upravljanje OpenAI-jem i njegove veze s Microsoftom suočile su se s pomnim nadzorom nakon privremenog smjenjivanja izvršnog direktora Sama Altmana i njegovog naknadnog vrćanja na čelnu poziciju te tvrtke, što je uzrokovalo preustroj u upravi OpenAi-ja. Unatoč tome što Microsoft nema pravo glasa u odboru tvrtke, Nadella je pojasnio da im nedostaje kontrole, pripisujući komplikacije jedinstvenoj strukturi upravljanja OpenAI-ja.

Microsoftovo početno ulaganje od jedne milijarde dolara u OpenAI 2019. godine, postavilo je temelje za proboj ChatGPT-a na globalno tržište. Partnerstvo uključuje Microsoftovo pružanje računalne snage za obuku velikih jezičnih modela, u zamjenu za ekskluzivna prava na integraciju tehnologije u svoje proizvode.

Digitalne tehnologije u EU Predstavljen paket za AI inovacije: “Europa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju”

Puno moći u malobrojnim rukama

Dok FTC ostaje usredotočen na sprječavanje nezakonite upotrebe alata umjetne inteligencije, Khan naglašava širu zabrinutost konsolidacije tržišta među nekolicinom čelnika na području umjetne inteligencije. Jednoglasno glasovanje tri povjerenika FTC-a signalizira predanost rasvjetljavanju konkurentske dinamike u okruženju naprednih AI modela. Uključene tvrtke imaju 45 dana za podnošenje informacija koje uključuju ugovore o partnerstvu, strateško obrazloženje, procese donošenja odluka i resurse potrebne za razvoj AI sustava.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti