Predstavljen paket za AI inovacije: “Europa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju”

Europska komisija predstavila je paket za inovacije u području umjetne inteligencije za potporu start-up poduzećima i MSP-ovima u tom području.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2024. / 14:09

Digitalne tehnologije u EU (Foto: Getty Images)

Europska komisija ovaj je tjedan predstavila paket mjera za potporu startupovima i MSP-ovima s područja Europske unije u razvoju umjetne inteligencije. Mjere za potporu donesene su nakon što je prošlog mjeseca stupio na snagu Akt EU-a o umjetnoj inteligenciji na temelju kojeg će se poduprijeti razvoj, uvođenje i prihvaćanje pouzdanog AI-a na ovom području.

Među inim, stupanjem na snagu ovog paketa, europskim inovativnim startupovima fokusiranim na razvoj umjetne inteligencije te općenito široj inovacijskoj zajednici bit će omogućen povlašteni pristup europskim superračunalima, što bi trebao dodatno poboljšati i ubrzati razvoj proizvoda koje razvijaju i na kojima rade.

Kibernetička sigurnost, ilustracija Na snagu stupila Uredba o kibernetičkoj sigurnosti u Europskoj uniji

Microsoft i GPT tehnologija Nakon Velike Britanije dogovor OpenAI i Microsofta pod povećalom Europske komisije

Komentirajući paket za AI inovacije, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager objasnila je kako će napraviti sve što je u njihovoj moći kako bi u Europi uspostavili uspješan ekosustav umjetne inteligencije: Cilj su nam inovacije u području umjetne inteligencije i inovacije s pomoću umjetne inteligencije.

Slično razmišlja i povjerenik unutarnje tržište Thierry Breton koji smatra kako Europa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju. Danas najavljujemo otvaranje tvornica umjetne inteligencije, u kojima se objedinjuju „sirovine” za umjetnu inteligenciju: računalna snaga, podaci, algoritmi i talenti. One će služiti kao jedinstvena kontaktna točka za europska startup poduzeća u tom području i omogućavati im da razvijaju najnaprednije modele umjetne inteligencije i njezine industrijske primjene, objasnio je što očekuje od mjera za potporu koje su stupile na snagu te od pristupa startupova europskim superračunalima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti