Nakon Velike Britanije dogovor OpenAI i Microsofta pod povećalom Europske komisije

Tehnološki div uložio je 2019. milijardu dolara u OpenAI i 10 milijardi dolara u ChatGPT u 2023.

Hina | 10.01.2024. / 12:40

Microsoft i GPT tehnologija
Microsoft i GPT tehnologija (Foto: Afp)

Europska komisija odlučila je provjeriti tržišno natjecanje u virtualnom svijetu i na području generativne umjetne inteligencije analizirajući Microsoftova ulaganja u OpenAI.

Virtualni svjetovi i generativna umjetna inteligencija brzo se razvijaju. Ključno je da ta nova tržišta ostanu konkurentna i da ništa ne stoji na putu rastu poslovanja i pružanju najboljih i najinovativnijih proizvoda potrošačima, rekla je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Umjetna inteligencija Predviđanja stručnjaka: Evo što možemo očekivati od umjetne inteligencije u 2024.

Komisija je odlučila istražiti i potencijalne dogovore "velikih igrača na digitalnom tržištu" i programera i dobavljača generativne umjetne inteligencije kako bi utvrdila utjecaj njihova partnerstva na "tržišnu dinamiku", stoji u priopćenju objavljenom u utorak.

Uprava za tržišno natjecanje poslala je vodećim igračima na digitalnom tržištu zahtjeve za informacijama i očekuje odgovore do 11. ožujka.

Bruxelles analizira i Microsoftovo ulaganje u Open AI kako bi utvrdio podliježe li odredbi o spajanjima.

Microsoft i GPT tehnologija Microsoftovo ulaganje u OpenAI pod povećalom britanskog regulatora

Tehnološki div uložio je 2019. milijardu dolara u OpenAI i 10 milijardi dolara u ChatGPT u 2023. 

Američki softverski div tvrdi pak da nije vlasnik udjela u OpenAI-u.

Jedina je novija promjena što će Microsoft sada imati status promatrača bez prava glasa u odboru OpenAI-a, rekao je glasnogovornik Microsofta.

Britanski regulator tržišnog natjecanja najavio je analizu Microsoftova partnerstva s OpenAI-em još početkom prosinca te istaknuo da planira utvrditi mogući negativan utjecaj na natjecanje na tržištu aplikacija baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) sumnja da je partnerstvo de facto rezultiralo Microsoftovim preuzimanjem kontrole nad OpenAI-em.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti