Microsoftovo ulaganje u OpenAI pod povećalom britanskog regulatora

Najavili su kako će preispitati je li Microsoftovo ulaganje u OpenAI i njihovo partnerstvo rezultiralo stjecanjem kontrole nad tom tvrtkom, odnosno ima li sad Microsoft više od 50 posto glasačkih prava u toj tvrtki.

Martina Čizmić | 08.12.2023. / 14:53

Microsoft i GPT tehnologija
Microsoft i GPT tehnologija (Foto: Afp)

Britansko regulatorno tijelo zaduženo za nadzor nad tržišnim natjecanjem (CMA) objavilo je kako je započelo inicijalnu provjeru okolnosti oko Microsoftovog ulaganja u OpenAI.

Podsjetimo, Microsoft je objavio kako će uložiti čak 10 milijardi dolara u OpenAI, a britanska provjera prva je takva provjera regulatornog tijela. Iz CMA su istaknuli kako je provjera pokrenuta zbog zabrinutosti oko utjecaja na konkurenciju. Dodaju kako su zatražili mišljenje zainterenih strana kako bi utvrdili je li to ulaganje dovelo do "relevantne situacije spajanja", u kojoj su "dvije ii više tvrtki prestale ili će prestati biti različite".

Microsoft i GPT tehnologija Ogorčenje u Microsoftu: Svojim zaposlenicima daju otkaze i zamrzavaju plaće, a namjeravali su zaposliti stotine ljudi iz OpenAI-a

Istaknuli su kako je tempo kojim se umjetna inteligencija skalira "bez premca u ekonomskoj povijesti" te da napredak alata kao što je ChatGPT predstavlja "ključni trenutak u razvoju ove transformativne tehnologije".

Najavili su kako će preispitati je li Microsoftovo ulaganje u OpenAI i njihovo partnerstvo rezultiralo stjecanjem kontrole nad tom tvrtkom, odnosno ima li sad Microsoft više od 50 posto glasačkih prava u toj tvrtki.

Poziv za davanje mišljenja prvi je dio CMA-ova procesa prikupljanja informacija i dolazi prije pokretanja bilo koje faze istrage, koja bi se dogodila tek nakon što CMA primi informacije koje su mu potrebne od partnerskih strana, pojasnio je Sorcha O’Carroll, viši direktor za spajanja pri CMA-u u priopćenju.

Sam Altman Ludilo u OpenAI-u: Prvo otpustili glavnog i odgovornog, a kad je izbila buna - doveli ga natrag

Pozornost CMA privukla je cijela situacija oko odlaska i povratka šefa OpenAI-ja Sama Altmana i ulaska Microsofta u upravni odbor te tvrtke. Iako Microsoft ima člana u upravnom odboru, taj član je bez prava glasa, što znači da može prisustvovati sastancima odbora i ima pristup povjerljivim informacijama.

Iz Microsofta su reagirali na CMA-ovu objavu i istaknuli kako njihovo partnerstvo s OpenAI, dogovoreno još 2019. nije ni slično Googleovoj akviziciji DeepMinda 2014. godine.

Jedina stvar koja se promijenila je da će Microsoft sada imati promatrača bez prava glasa u Odboru OpenAI-ja, što se jako razlikuje od akvizicije kao što je Googleova kupnja DeepMinda u Velikoj Britaniji. Blisko ćemo surađivati ​​s CMA-om kako bismo pružili sve potrebne informacije, stoji u komentaru predsjednika Microsofta Brada Smitha.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti