Ludilo u OpenAI-u: Prvo otpustili glavnog i odgovornog, a kad je izbila buna - doveli ga natrag

Altmanov povratak u OpenAI, s novim ljudima na čelu, mogao bi uvelike utjecati na smjer u kojem će se umjetna inteligencija razvijati.

Martina Čizmić | 22.11.2023. / 08:50

Sam Altman (Foto: Afp)

Sam Altman vraća se na čelo OpenAI-a. To je ukratko objavio na platformi X, samo dva dana nakon što je objavljeno da je Altman otišao iz tvrtke poznate po razvoju chatbota pogonjenog umjetnom inteligencijom, ChatGPT, te da je prihvatio posao u Microsoftu.

Sam Altman ChatGPT izgubio svoje javno lice: Sam Altman više nije izvršni direktor OpenAI-ja

Volim OpenAi i sve što sam napravio tijekom posljednjih nekoliko dana bilo je u službi održanja ovog tima i njegove misije. Kad sam u nedjelju uvečer odlučio pridružiti se Microsoftu, bilo je jasno da je to najbolji izbor za mene i tim. S novim Odborom i uz Satyainu podršku, veselim se povratku u OpenAI i izgradnji našeg snažnog partnerstva s Microsoftom, napisao je Altman nakon što su i iz OpenAI objavili kako se vraća.

 

 

Dani ludila

Podsjetimo, cijela je priča započela tijekom vikenda kad je nadzorni odbor OpenAI odlučio maknuti Altmana s čela te tvrtke. Još uvijek nije jasno što ih je potaknulo na takav potez, no on se veoma brzo pokazao prilično lošim.

Altman je u nedjelju pokušao vratiti se u OpenAI, no odbor je to odbio i imenovao bivšeg šefa Twitcha Emmetta Sheara za privremenog izvršnog direktora. Takva nagla promjena na čelu OpenAI donijela je tri dana neizvjesnosti. Kako za ljude koji rade u OpenAI, tako i za partnerstvo s Microsoftom, ali i za daljnji razvoj umjetne inteligencije.

Sam Altman Kaotični dani u OpenAI-u: Odabran treći CEO u nekoliko dana, a Sam Altman već ima novi posao

Naime, više od 700 zaposlenika OpenAI (u prijevodu, gotovo svi) zaprijetili su da će otići ako odbor ne podnese ostavku i vrati Altmana. Potpisali su zajedničko pismo, a velik broj ih je iskazao podršku Altmanu i na platformi X.

Pritisak izvana, ali i iznutra, natjerao je odbor da se "pospe pepelom" i ponudi Altmanu njegovu staru poziciju.

Osim toga, tvrtka je načelno pristala na djelomičnu rekonstrukciju upravnog odbora koji ga je smijenio.

Bret Taylor, bivši suizvršni direktor Salesforcea, i Larry Summers, bivši američki ministar financija, pridružit će se izvršnom direktoru Quore i sadašnjem direktoru Adamu D'Angelu, poručili su iz OpenAI.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella pozdravio je promjene u upravnom odboru OpenAI-ja.

Vjerujemo da je ovo prvi bitan korak na putu prema stabilnijem, dobro informiranom i učinkovitijem upravljanju, napisao je Nadella.

 

 

Što dalje?

Sam Altman Zašto se OpenAI odrekao svoga zaštitnog lica?

Altmanov povratak u OpenAI, s novim ljudima na čelu, mogao bi uvelike utjecati na smjer u kojem će se umjetna inteligencija razvijati. No, koji će to smjer biti? To teško mogu predvidjeti i najbolji analitičari. 

Prema svemu sudeći, morati ćemo pričekati da se Odbor i Altman dogovore o svemu i da se krene s daljnjim radom. 

Za sad je jasno kako je izbjegnuta kriza u tvrtki koja je svojim ChatGPT-om približila umjetnu inteligenciju milijunima diljem svijeta. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti