Kaotični dani u OpenAI-u: Odabran treći CEO u nekoliko dana, a Sam Altman već ima novi posao

Iako se govorilo kako bi se Altman mogao vratiti na poziciju s koje je šokantno otpušten, on već ima novi posao koji je, naravno, vezan uz AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.11.2023. / 10:57

Sam Altman (Foto: Afp)

U jednoj od danas najpoznatijih tehnoloških kompanija proteklih nekoliko dana odvijala se prilična drama. Tvrtka OpenAI, čiji je suosnivač Sam Altman, prije godinu dana predstavila je ChatGPT, chatbot baziran na umjetnoj inteligenciji koji je impresionirao svojim mogućnostima, pokrenula je AI revoluciju koja bi mogla promijeniti i cijeli svijet, no nakon novih događaja sada je pitanje tko će biti predvodnik te revolucije.

Sam Altman, OpenAI OpenAI predstavio cijeli niz novosti: U budućnosti ćete od računala zatražiti što vam treba, a ono će samo rješavati zadatke

Sam Altman sve do prije nekoliko dana bio je najprepoznatljivije lice kompanije i nitko nije mogao ni pomisliti da bi mu upravni odbor kompanije mogao pokazati palac dolje i otpustiti ga s pozicije izvršnog direktora. A upravo se to dogodilo u petak. Službena je verzija da je otkaz dobio zbog loše komunikacije s odborom, dok neslužbene informacije govore da odbor više nije mogao nadgledati razvoj umjetne inteligencije. O Altmanovu napuštanju OpenAI-a sigurno će se pričati još danima pa bismo možda mogli saznati i neke konkretnije informacije o tome što se točno dogodilo i što je bila kap koja je prelila čašu strpljenja upravnog odbora OpenAI-a da su Altmanu pokazali izlazna vrata.

Na njegovo mjesto kao privremena izvršna direktorica imenovana je tehnička direktorica tvrtke Mira Murati, no na toj je poziciji izdržala samo ovaj vikend. Prvo su se jučer mrežom proširile informacije da je došlo do novog preokreta te da bi se Altman mogao vratiti na svoju direktorsku poziciju u OpenAI. On je otišao na sastanak u kompaniju u čijem je osnivanju sudjelovao, no nikakav dogovor nije postignut, tako da je jasno da se više ne vraća u OpenAI. Kompanija je u međuvremenu pronašla novog privremenog CEO-a te će njome upravljati Emmett Shear. Riječ je o dobro poznatoj osobi u tehnološkoj industriji i bivšem izvršnog direktoru Twitcha.

Pred njim je sada težak zadatak stabilizacije OpenAI-a te nastavljanja s razvojem umjetne inteligencije, ali i privlačenja investicija. Podsjetimo, nedavno je upravo Sam Altman najavio nastavak razvoja ChatGPT-a, za čiji je razvoj i rad potrebno jako puno novca, te je izrazio nadu da će Microsoft nastaviti s financiranjem OpenAI-a. Osim privlačenja financija, novi CEO mogao bi imati problema i sa zaposlenicima jer su neki od njih napustili kompaniju s Altmanom. Najzvučnije ime svakako je Greg Brockman, koji je također sudjelovao u osnivanju OpenAI-a i bio je njegov predsjednik.

Sam Altman Sam Altman najavio planove za AI: Rade na razvoju ChatGPT-5, a konačni je cilj - generativna umjetna inteligencija

Na Muskovoj platformi X izvršni direktor Microsofta Satya Nadella komentirao je kako nastavljaju sa svojim partnerstvom s OpenAI-om, no najavio je i još jednu stvar, koja najbolje govori o ambicijama i budućnosti kompanije. Naime, Altman i Brockman, kao i neki njihovi kolege iz OpenAI-a, pridružit će se Microsoftu te će biti zaduženi za vođenje njihova "naprednog AI tima".

Iako će Microsoft, dakle, nastaviti suradnju s OpenAI-om, Nadella je jasno da do znanja kako će njegova kompanija staviti veliki naglasak na razvoj vlastite umjetne inteligencije koja će biti neovisna o Altmanovoj bivšoj kompaniji.

Protekli su dani bili zaista dinamični i šokantni za Altmana, ali i sve koji prate događanja u Silicijskoj dolini i bit će itekako zanimljivo pratiti kako će se situacija dalje kretati u OpenAI-u i što Altman može napraviti u Microsoftu.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti