Zašto se OpenAI odrekao svoga zaštitnog lica?

Zbog čega je Altman dobio otkaz?

Hina | 20.11.2023. / 14:32

Sam Altman (Foto: Afp)

OpenAI šokirao je svijet brzopoteznom smjenom suosnivača Sama Altmana s pozicije izvršnog direktora. Altman je za mnoge bio lice ChatGPT bota, a šturo obrazloženje potaknulo je nagađanja da je kompaniju ponovo podijelio profit.

Odbor OpenAI-a smijenio je prošli petak Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije "uvijek bio iskren u komunikaciji", otežavši im obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren, napominje BBC.

Sam Altman ChatGPT izgubio svoje javno lice: Sam Altman više nije izvršni direktor OpenAI-ja

Smjena suosnivača OpenAI-a koji je javnosti prije nešto manje od godinu dana predstavio ChatGPT bot i uživa veliki ugled u tehnološkim krugovima bila je neočekivana i dramatična i pokrenula je val glasina, napominje BBC.

Kompanija se u listopadu približila vrijednosti od 80 milijardi dolara, što znači da problem nije u novcu.

Možda je problem u tehnologiji, nagađa BBC, navodeći da je Alman prije nekoliko dana napisao da se ChatGPT teško nosi s „valovima potražnje” i da mora napraviti stanku u registraciji pretplatnika na najvišu razinu usluga.

"No je li to bilo dovoljno da Altman dobije otkaz?" pita BBC.

Musk šuti

U razgovorima sa svjetskim čelnicima o rizicima i prednostima nove tehnologije Altman je poručio da je umjetna inteligencija "alat, a ne živo biće" i činilo se da se zaista pribojava da bi se jednog dana mogla oteti kontroli.

Prije samo dva tjedna bio je u Velikoj Britaniji na prvom svjetskom summitu o sigurnosti umjetne inteligencije, a prošlog tjedna održao je govor o budućnosti OpenAI-a i njegove tehnologije.

Brojni šefovi tehnoloških divova u Silicijskoj dolini izrazili su mu podršku, uključujući i bivšeg izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta. On je moj heroj, rekao je Schmidt.

Sam Altman Kaotični dani u OpenAI-u: Odabran treći CEO u nekoliko dana, a Sam Altman već ima novi posao

Direktor Microsofta Satya Nadella rekao je da ima „povjerenja” u OpenAI, ali to se moglo i očekivati budući da je Microsoft u kompaniju uložio milijarde i da je tehnologija ChatGPT-a sada ugrađena u Microsoftove uredske aplikacije.

Znakovita je pak šutnja Elona Muska, koji je s Altmanom i skupinom njegovih suradnika osnovao OpenAI. Naknadno su se razišli budući da je Musk inzistirao na statusu neprofitne organizacije. ,

Kruže glasine da je upravo promjena statusa i težnja dobiti ponovo podijelila kompaniju, navodi BBC.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti