Jedan od kreatora ChatGPT-a dolazi u Hrvatsku

Zack Kass jedan je od globalnih autoriteta na području umjetne inteligencije, a sljedeći mjesec održat će predavanje na konferenciji u Zagrebu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2024. / 15:25

Zack Kass (Foto: Vizionar godine)

Tehnologija koja je obilježila prošlu godinu, a gotovo je sigurno da će imati značajan, možda i radikalan utjecaj na budućnost jest umjetna inteligencija. AI revolucija počela je s javnim predstavljanjem ChatGPT-a, chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji kompanije OpenAI.

Sam Altman Sam Altman kaže da opću umjetnu inteligenciju možemo očekivati u “razumno bliskoj budućnosti”

Na njegovom je razvoju sudjelovao i Zack Kass, stručnjak za umjetnu inteligenciju i jedan od globalnih autoriteta na ovom području s 14-godišnjim iskustvom. Kass danas savjetuje neke od najvećih svjetskih kompanija, ali i Bijelu kuću te se smatra jednom od najupućenijih osoba u razvoj AI-a.

Ovaj stručnjak uskoro dolazi i u Hrvatsku te će 14. veljače na konferenciji Vizionar godine u zagrebačkoj Laubi održati predavanje na kojem možemo očekivati brojne zanimljive informacije oko ChatGPT-a i razvoja umjetne inteligencija. Uoči dolaska u Lijepu Našu Zack Kass pohvalio je hrvatski tehnološki ekosustav kojeg smatra impresivnim. Hrvatska je dio šireg europskog krajolika koji prednjači u tehnološkom napretku, posebno u fintechu. Europske tehnološke tvrtke sve više igraju ključnu ulogu u postavljanju globalnih tehnoloških trendova, vođene predanošću inovacijama, etičkim standardima i održivom razvoju, komentirao je Kass.

Kako je to slikovito komentirao, on na AI ne gleda kao samo na poglavlje naše društvene evolucije, već kao na ključnu prekretnicu. Najviše me vesele mogućnosti primjene AI-ja u zdravstvu i obrazovanju, jer AI bi mogao svima s pristupom internetu, bilo gdje se nalazili na svijetu, omogućiti privatnog učitelja i privatnog liječnika, što će, u slučaju da AI tehnologija bude jednakomjerno raspoređena, povećati životni standard. Dodatno, smatramo da će svijet doživjeti veliku deflaciju cijena proizvoda i usluga jer ćemo moći proizvoditi i ponuditi stvari i usluge po nižim troškovima, izjavio je prije dolaska u Hrvatsku.

ChatGPT, ilustracija OpenAI lansirao GPT Store, ali ova trgovina neće biti dostupna svima

Uz predavanje Zacka Kassa, na konferenciji Vizionar godine ponovno će biti proglašeni vizionari, pojedinci koji su svojim radom, uspjesima i zalaganjem u prošloj godini stvorili nove mogućnosti te prilike koje donose dodanu vrijednost i oplemenjuju cijelo društvo. Priznanja će se dodijeliti najistaknutijim pojedincima iz pet kategorija: gospodarstvo, tehnologija, društvo, kultura i sport, uz proglašenje krovnoga Vizionara godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti