OpenAI lansirao GPT Store, ali ova trgovina neće biti dostupna svima

GPT Store namijenjen je samo pretplatnicima, odnosno korisnicima ChatGPT-a Plus, Teama i Enterprisea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.01.2024. / 11:44

ChatGPT, ilustracija (Foto: Afp)

Prošli tjedan najavljeno je kako se bliži lansiranje GPT Storea, online trgovine na kojoj će biti dostupni prilagođeni i personalizirani chatbotovi bazirani na ChatGPT-u (službeno se zovu GPT-ovi), a iz OpenAI-a jučer su najavili kako je ta trgovina i službeno pokrenuta. Od njene prve najave, što je bilo još u studenom do danas korisnici su već stvorili više od 3 milijuna GPT-ova, a mnogi su takve alate već podijelili s drugim korisnicima.

Umjetna inteligencija Predviđanja stručnjaka: Evo što možemo očekivati od umjetne inteligencije u 2024.

Od sada će ih moći dijeliti i putem GPT Storea, no ova trgovina AI alatima ipak neće biti dostupna svima, već samo pretplatnicima, odnosno korisnicima ChatGPT-a Plus, Teama i Enterprisea. Svi koji žele napraviti vlastiti AI alat baziran na ChatGPT-u to će jednostavno moći napraviti putem OpenAI-ova programa GPT Builder.

Ovaj alat omogućuje stvaranje nekakvih jednostavnih GPT-a poput AI kuharica koje će predlagati recepte, zatim alata koji će dizajnirati naljepnice, davati prijedloge oko planinarskih ruta i slično i slično pa do kompleksnijih zadataka poput učenja matematike itd. Mogućnosti su zaista velike i ne treba sumnjati kako bi GPT Store mogao biti prilično popularan jer bi na njemu svatko mogao pronaći alat koji će biti koristan za posao ili za neke privatne stvari ili hobije.

Trgovina aplikacijama još je jedan pokušaj OpenAI-a da iskoristi i komercijalizira popularnost svog AI chatbota ChatGPT te iz Altmanove kompanije kažu kako će tijekom sljedećih nekoliko mjeseci omogućiti kreatorima GPT-a monetizaciju njihovih personaliziranih AI alata. Kada se ChatGPT pojavio bio je toliko popularan da je u kratko je vrijeme postao najbrže rastuća aplikacija u povijesti, no nakon nekog vremena aktivnosti korisnika su se smanjile, dok je i konkurencija polako uhvatila korak s ovim chatbotom. Kompanija zato pokušava popularnost svog AI chatbota ponovno povećati s GPT Storeom koji je prvo trebao postati dostupan tijekom prosinca, no njegovo je lansiranje odgođeno za mjesec dana. Razlog je svima dobro poznat - sapunica oko Altmanova otkaza, ali i brzog povratka na mjesto prvog čovjeka ove AI kompanije.

Umjetna inteligencija Godina u kojoj se svijet zaigrao s umjetnom inteligencijom: Znamo li što zapravo želimo s tom tehnologijom?

Pored lansiranja GPT Storea, OpenAI je predstavio i novi pretplatnički plan - ChatGPT Team, verziju njihova AI alata namijenjenu kompanijama kako bi ovaj chatbot mogli koristiti njihovi zaposlenici. Pri tome će podaci o kompaniji koje koriste zaposlenici i upisuju ih u chatbot ostali privatni i unutar same tvrtke.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti