Podsjetnik da je problem itekako stvaran: Svemirski otpad oštetio dio Međunarodne svemirske postaje

Ono neizbježno se dogodilo. Komad svemirskog otpada presitan da bi ga se pratilo pogodio je i oštetio dio Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Branimir Vorša | 31.05.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Robotska ruka Canadarm2, koja je dio ISS-a, oštećena je nakon što ju je pogodio komadić svemirskog otpada. Taj je instrument i dalje u pogonu, no komadić otpada probio je termalnu zaštitu i oštetio strukturu ispod njega.

To što se dogodilo na ISS-u samo je podsjetnik da je svemirski otpad u niskoj Zemljinoj orbiti velik problem i zapravo vremenska bomba, čiji sat neprestano otkucava prema ovakvim i sličnim događajima.

Svjetske svemirske agencije svjesne su problema otpada u Zemljinoj orbiti, a više od 23.000 komada otpada aktivno se prati kako bi se pomoglo satelitima i ISS-u u izbjegavanju sudaranja s njima. No problem je što je tih 23.000 komada otpada veličine teniske loptice ili veće, a sve što je manje od te veličine teško je pratiti.

S obzirom na to da taj najsitniji otpad putuje orbitalnim brzinama, on itekako može izazvati znatnu štetu, uključujući i probijanje metalnih ploča u izravnom sudaru s drugim operabilnim objektima u Zemljinoj niskoj orbiti.

Spomenuti instrument Canadarm2 dio je ISS-a već 20 godina, a kao što mu naziv i sugerira, proizvela ju je Kanadska svemirska agencija. Ta je robotska ruka izrađena od titana i pomaže u manevriranju objekata izvan same stanice, uključujući i transportne letjelice. Isto tako, taj instrument služi i za održavanje samog ISS-a.

Kad je točno instrument oštećen, zasad nije poznato, no šteta je prvi put uočena 12. svibnja, tijekom rutinske inspekcije. NASA i CSA rade zajedno na inspekciji i procjeni štete.

Iako se čini da je ISS ovaj put imao sreće, problem svemirskog otpada i opasnosti od novih sudara sve je veća. Samo prošle godine ISS je morao tripu izbjegavati sudare sa svemirskim otpadom na visini od 400 kilometara iznad Zemljine površine.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti