Pogled s crne strane interneta

Razvojem anonimnih mogućnosti komunikacije ( Tor) i postavljanjem prve tražilice za pretragu unutar kriminalnih miljea..

Zimo Zimo Ivan Novak | 30.04.2014. / 16:55

Pogled s crne strane interneta

Razvojem anonimnih mogućnosti komuniciranja (Tor) i postavljanjem prve tražilice za pretragu unutar kriminalnih miljea (Grams) stvara se tehnologija koja obeshrabruje institucije zadužene za kontrolu istih, ali njihova eksponiranost poprima umalo prihvatljiv smjer u razvoju "crne tehnologije".

Tehnologija se razvila do te mjere gdje se ne omogućuje potpuna kontrola. Jednom riječju, Darknet postaje sinonim za pranje novca, preprodaju droge i tehnologija u koju se investira. Da li bi naše institucije morale ozbiljno shvatiti ovaj problem?

Abeceda Darkneta

Tor ( Onion ruter ) - program koji omogućuje anonimno komuniciranje i nema cenzuru, koristi se najviše za omogućavanje komunikacije u kriminalnim krugovima, ali također je omogućio anonimne komunikacije unutar država i institucija za slobodu govora gdje to nije dozvoljeno ili je nesigurno.

Grams – pretraživač koji za rezultat daje ilegalne ponude.

Silk Road – online dućan koji u svom asortimanu drži legalne proizvode kao knjige, dijelove za računala i umjetnine, najviše je poznat po ilegalnim ponudama.

Bitcoin – valuta kojom se najčešće plaćaju sve kupnje putem navedenih opcija.

Dark Wallet – aplikacija za koju je objavljena prva verzija omogućit će da se anonimno plaća Bitcoinom, to je nadogradnja Bitcoinu koja će snažnije štititi privatne podatke za ponude.

Tails – operativni sustav koji radi samo s Tor-om te daje potpuno sigurni pristup internetu te ne ostavlja nikakav trag o korištenju računala ( pokreče se uz liveDVD ili liveUSB ).

Onionland – sakriveni servis unutar Tor-a, adrese stranica koje se učestalo mijenjaju, usmjereni su prema Torchu koji uvijek nudi promijenjene adrese određenih stranica, definiraju se uz indeks .onion.

Korisnost

Prije tjedan dana napravljen je test da li je moguće obznaniti trudnoću budući da Google u svojoj politici privatnosti obznanjuje da čita sve vaše emailove i dopisivanja. Tor je ovoj osobi omogućio da se vrati u prijašnje razdoblje interneta gdje nisu postojali pratitelji ( trackers ) svih vaših aktivnosti na internetu, uz podosta muke, informacija nije procurila. Ovime se daje do znanja da je sloboda govora u državama gdje je izražena cenzura moguća, a najpoznatijem zviždaću, Edwardu Snowdenu, omogućila je da objavi podatke o agenciji koja je bez znanja korisnika pratila aktivnosti. Unutar ovih opcija slobodu imaju GlobalLeaks, Indymedia i Wikileaks, a The Hidden Wiki kao necenzurirana stranica omogućuje uvid u zlostavljanja unutar neke kulture te nas približava realnoj slici neke države.

Privatnost je definitivna

Kao zadnje postignuće unutar Darkneta, Dark Wallet-ova vizija pomalo je zastrašujuća, ali rješava problem koji do sad Bitcoin nije imao,a to je potpuna privatnost pri plaćanju. Dizajneri ove ne srame se svoje kreacije, koja liči na priču o Frankensteinu, svjesni su koje razmjere može poprimiti njihov proizvod. Pitanje koje mi se postavlja je zar je moguće da netko sakupi 50 000$ investicije putem Indiegogo za sudioništvo u kriminalnim aktivnostima bez da se ga zatvori na duže vrijeme? U prilogu pogledajte video kojim se reklamira Dark Wallet. Koje je vaše mišljenje?

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti