Pogledajte kartu rizika od požara: Cijeli Mediteran je u ekstremnoj opasnosti

Na karti se tako može lako vidjeti na kojim je područjima rizik od izbijanja požara ekstremno visok pa sve do područja na kojima je veoma nizak. Osim toga, označena su i aktivna požarišta.

Martina Čizmić | 15.08.2021. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Požari bjesne Mediteranom. Protekla dva tjedna u Grčkoj i Turskoj bila su paklena, a ni vatrogascima na hrvatskoj obali nije ništa lakše. Na ruku im ne idu ni visoke temperature ni nedostatak kiše.

Kako bi pomogli spasilačkim službama, program Copernicus svakog dana objavljuje kartu najugroženijih područja. Na karti se tako može lako vidjeti na kojim je područjima rizik od izbijanja požara ekstremno visok pa sve do područja na kojima je veoma nizak. Osim toga, označena su i aktivna požarišta.

Tako ističu kako se požari u Grčkoj i Turskoj polako stabiliziraju, no to ne znači da je opasnost prošla. Zbog ekstremnih i veoma ekstremnih vremenskih uvijeta u tim zemljama, opasnost od novih požara i dalje je velika. Također, ističu i požare koji su trenutno aktivni na jugu Francuske, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Makedonije. 

 

 

Copernicus EMS On Demand Mapping, ovakve kate objavljuje svakodnevno na Twitteru, a osim karti opasnosti od požara, objavljuje detaljne informacije i u drugim hitnim situacijama do kojih može doći zbog prirodnih ili ljudskom aktivnošću uzrokovanih katastrofa.

Tako izrađuju detaljne karte upozorenja od već spomenutih požara, poplava i suša. Primjerice, Copernicus EMS je upozorio na mogućnost velikih poplava u dijelovima Francuske i Njemačke prije no što je do njih došlo u srpnju. 

Za izradu modela predviđanja i karata koriste se podacima dobivenima od zemalja članica i sa satelita u Zemljinoj orbiti. U kombinaciji s različitim računalnim modelima, mogu izraditi situacijske karte i karte predviđanja koje se potom mogu korisitit kako bi se spriječile veće katastrofe i gubici ljudskih života. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti