Polarna svjetlost iznenadila svojom bojom i jačinom

Očekuje se da će polarna svjetlost ove godine biti izraženija nego u posljednjih desetak godina zbog snažnije aktivnosti Sunca.

Hina | 06.11.2023. / 09:10

Polarna svjetlost, ilustracija (Foto: Alexander KUZNETSOV / ALL ABOUT LAPLAND / AFP)

Zbog djelovanja Sunčevih baklji dijelove Rusije i Ukrajine u ponedjeljak je preplavila jedna od najsnažnijih polarnih svjetlosti u grimiznim i zelenim nijansama u posljednjih nekoliko godina, pokazuju fotografije objavljene na društvenim mrežama i u ruskim medijima.

Takozvana Aurora borealis (polarna svjetlost) tijekom noći je okupala dijelove Sibira, Urala, južne Rusije i Ukrajine u zeleno, grimizno i ljubičasto.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da noćno nebo širom Rusije ima crveni i zeleni odsjaj.

Mehanizam i proces nastanka polarne svjetlosti usko su povezani s aktivnošću Sunca.

Polarna svjetlost u Cestici FOTO/VIDEO Spektakularni prizori na našem nebu! U Hrvatskoj se vide rjeđe od 10 godina

Polarna svjetlost u Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze (300 do 1200 km/s), električki nabijene čestice (npr. ioni, elektroni) Sunčeva vjetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se, ubrzavajući se prema Zemljinim magnetskim polovima sudaraju s česticama zraka i potiču ih na emisiju svjetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 km.

Posebno je sjajna u doba pojačane Sunčeve aktivnosti, kao što su Sunčeve pjege i baklje.

Promatrana iz područja bližega Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina crvene boje.

Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost.

Časopis New Scientist u rujnu je objavio kako se očekuje da će polarna svjetlost ove godine biti izraženija nego u posljednjih desetak godina zbog snažnije aktivnosti Sunca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti