"Pirati s trijema" napadaju tijekom blagdana: Policija ima domišljatu zamku za njih

Policija u SAD-u postavlja brojne lažne pakete s Amazona kao mamac za lopove – oni koji ih ukradu nisu svjesni da paket sadržava tehnologiju za praćenje preko koje ih policija brzo može uhititi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2018. / 07:46

Amazon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Više od 20 milijuna Amerikanaca prošlih je blagdana imalo problema s krađom pošiljki koje su im dostavljene na kućni prag. Paketi, najčešće s Amazona, koje dostavljači ostavljaju ispred kućnih vrata, veliki su mamac za lopove koji samo preskoče ogradu kuće i ukradu paket – pri tome su neki izbirljivi i prvo otvaraju pakete kako bi se uvjerili da je u njima nešto vrijedno, a ne npr. knjiga ili što slično.

Protiv ovakvih krađa bore se sami korisnici postavljanjem sigurnosnih kamera, ali i Amazon, koji testira nove načine dostave – unutar samih kuća čak i kada vlasnici nisu kod kuće te u prtljažnike automobila.

S obzirom na to da je riječ o velikom problemu, protiv "pirata s trijema", kako ih zovu u SAD-u, aktivno su se u borbu uključile policijske postaje u nekim američkim gradovima koji lopove pokušavaju uhvatiti postavljenjem lažnih paketa. U Amazonovu kutiju postave npr. kutiju za Appleov MacBook Air (kako bi prevarili i one izbirljive lopove koji otvaraju pakete) te u tu kutiju postavljaju uređaj za praćenje s GPS-om.

Posljednja policijska postaja koja je počela s takvim projektom jest iz New Jerseyja – oni surađuju s Amazonom, a često i sa samim korisnicima na područjima u kojima je najveća stopa krađa paketa. James Crecco, policijski kapetan koji vodi ovaj projekt u New Jerseyu, rekao je za medije kako je u jednom slučaju paket nestao za samo 3 minute: "To je bilo tako brzo da smo mislili da je pogreška."

Napominje i kako postavljanje zamki nije uvijek uspješno te se u nekim slučajevima lopovi uspiju izvući, a cilj je ovakvih akcija prvenstveno zastrašiti i obeshrabriti lopove, koji će u budućnosti dobro razmisliti hoće li pokušati ukrasti neki paket iz dvorišta jer više neće moći biti sigurni je li paket ispred vrata policijski mamac ili pravi paket s Amazona.

Kako dolazi vrijeme božićnih blagdana i sljedećih desetak dana Amazon će isporučiti milijune pošiljki, te će pošiljke čekati i lopovi koji će patrolirati kvartovima i tražiti pošiljke postavljene ispred vrata kuća – bit će zanimljivo vidjeti statistike i usporedbu broja ukradenih paketa ove godine kada je policija počela postavljati lažne pakete u odnosu na prošlo predblagdansko šoping-razdoblje.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti