Policija nije sigurna kako postupiti: Tinejdžerica prijavila silovanje u virtualnoj stvarnosti

Stručnjaci upozoravaju kako, iako je riječ o događaju u virtualnom svijetu, on može imati velike posljedice u stvarnom svijetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2024. / 16:14

VR uređaj (Foto: Getty Images)

Tehnološke kompanije ulažu veliki novac u tehnologiju virtualne i proširene stvarnosti - od posebnih VR uređaja pa do virtualnih svjetova u kojima bi jednom u budućnosti mogli provoditi puno vremena. Takvi bi nam svjetovi omogućili da iz komfora svog doma posjetimo razna mjesta na svijetu, uživamo u novim iskustvima, održimo poslovne sastanke i slično. Iako je takva ideja pomalo i strašna jer bi virtualna stvarnost mnogima mogla postati bolja i zabavnija od stvarnih života (tko će tek onda mlade natjerati da se idu igrati vani na zrak?), čini se kako je to jedan od smjerova u kojem ide tehnološki razvoj.

Slika nije dostupna Istraga šokirala otkrićem unutar metaversa: Djeca su izložena seksu, rasističkim uvredama i prijetnjama silovanjem

A takvi virtualni svjetovi, čini se, neće biti imuni na probleme stvarnih svjetova poput zlostavljanja i čak - virtualnih silovanja. O tome se već govorilo prije nekoliko godina kada su na ovaj problem upozorile neke korisnice Metina VR svijeta Horizon Worlds, a nedavno se ista stvar dogodila i jednoj britanskoj tinejdžerici.

Svi detalji oko slučaja nisu poznati, no prema novinarskim izvorima povezanim s policijom, 16-godišnjakinju koja je nosila VR uređaj i igrala jednu online igru u virtualnom svijetu napala je grupa muških avatara koji su je silovali. Iako, naravno, nije fizički ozlijeđena, ova je situacija na nju djelovala iznimno stresno te je doživjela traumu sličnu onoj kakvu dožive žrtve napada u stvarnom životu.

Tehnologija virtualne stvarnosti, kako su objasnili na Business Insideru, pokušava prevariti naš mozak kako se mi nalazimo na mjestima koja se prikazuju u ekranu te kako su naša iskustva stvarna. Zato, kada korisnici dožive neku traumu u virtualnom svijetu, treba im trenutak da to mozak procesuira i shvati kako ta situacija nije stvarna, već virtualna, no i samo taj trenutak dovoljan je da ostavi posljedice na korisnike i njihovo mentalno zdravlje. Također, neki modeli VR uređaja pružaju i fizičke osjete poput vibriranja u kontrolerima za upravljanje, što također doprinosi osjećaju stvarnosti pa u slučaju nekakvih napada, uključujući i seksualne napade, taj je osjećaj traume dodatno pogoršan.

Slika nije dostupna Pojavila se pornografska AI aplikacija koje su se svi pribojavali i koja bi mnogima mogla zagorčati život

Prema Business Insideru, policija istražuje ovaj događaj te razmišljaju o načinu kako ga trenirati, odnosno postoje li tu elementi kaznenog djela. Dok se na nekim forumima ismijavaju s usporedbom virtualnih zločina sa stvarnima te se pitaju hoće li napadači na djevojku završiti u virtualnim zatvorima, dok drugi kažu da i dalje čekaju pravdu za njihove likove ubijene u Call of Dutyju, stručnjaci upozoravaju kako ovakvim situacijama ne treba pristupati olako. Iako nije bilo fizičkog napada, traume mogu biti stvarne, a kako će tehnologija sve više napredovati, tako će i virtualni svjetovi biti sve stvarniji pa bi i posljedice na takve virtualne napade mogle biti još opasnije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti