Policija upozorava: E-mail prijevare preselile su se na društvene mreže i mogu vas skupo stajati

Policija ponovno upozorava građane da ne nasjedaju na ponude koje se čine predobre.

Martina Čizmić | 29.04.2021. / 10:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 

Prijevare preko društvenih mreža sve su učestalije, a sad se čini kako su se i prijevare koje su kružile e-mailovima našle na društvenim mrežama.
 
Tako je policija izvijestila o slučaju "izgubljenog nasljednika", prijevare u kojoj se prevarant predstavlja kao bankar koji rješava imovinu preminule osobe. Ponekad se radi i "davno izgubljenom rođaku", a ponekad o molbi da žrtva glumi takvog rođaka. 
 
Kako su priopćili iz policije, 69-godišnjakinja s područja grada Čakovca prijavila je prijevaru putem društvene mreže jer je  razdoblju između 5. i 15. travnja ove godine ostvarila komunikaciju na društvenoj mreži Instagram i elektroničkom poštom s nepoznatom osobom koja se predstavila kao bankar i uvjerila je da je ona jedini nasljednik tragično preminule osobe koja je ostavila oporuku kojom je ona nasljednica milijunskog iznosa. Temeljem dobivenih uputa ženska osoba uplatila je novčani iznos od nekoliko tisuća kuna za pravne troškove oko preuzimanja nasljedstva. No kada je izvršila uplatu, vidjela je da je profil te osobe na Instagramu izbrisan i shvatila da je prevarena. 
 
Kako se slične prijevare ne bi dogodile i drugim građanima, policija još jednom upozorava na sve opasnosti koje prijete na internetu. 
 
Kako općenito prepoznati prijevare?
 
Internetske prijevare sve su češće i raznih modusa (načina izvršenja).
Uvijek vam mora biti sumnjivo sljedeće: obećanja o brzoj zaradi novca bez posla, molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći, traženje osjetljivih osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica …), molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis, nepersonalizirane poruke, mnoge takve elektroničke poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA.
    
Naučite što prije prepoznati lažni e-mail i prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.
   
U svakom slučaju, budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom prijevare, o tome odmah obavijestite policiju.
 
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti