Policija upozorava građane: Kruže lažni e-mailovi s naslovom "Mup Sharepoint Files", odmah ih izbrišite!

Iz policije upozoravaju kako bi takve lažne e-mailove trebalo odmah obrisati i nikako ne klikati na poveznice koje se u njima nalaze.

Martina Čizmić | 08.04.2020. / 12:29

Phishing (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon što su iz policije upozorili na pojavu lažnih e-mailova kojima je cilj ukrasti korisničke podatke za internet bankarstvo, stiglo je još jedno važno upozorenje.

Kako ističu iz MUP-a, pojavile su se lažne poruke elektroničke pošte u kojima se koristi ime MUP-a Republike Hrvatske. Poruke sadrže naslov "Mup Sharepoint Files".

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba. Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara tzv. „vishing“ i „phishing“ uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba. Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta, ističu iz MUP-a.

Posebno naglašavaju da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice.

Molimo građane da na navedene poruke ne odgovaraju, stoji u upozorenju iz MUP-a.

Također su upozorili građane da se ne javljaju na pozive koji dolaze s nepoznatih brojeva iz inozemstva. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti