Policija upozorava na novu prijevaru: Lažnim SMS-om, koji naizgled dolazi od banke, traže da otkrijete svoje osobne i financijske podatke, a potom vam prazne račune

Lažne stranice banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama, no pomniji pregled može otkriti sitne, ali bitne razlike.

Martina Čizmić | 15.06.2021. / 09:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz policije su obavijestili o novom slučaju računalne prijevare i to putem krivotvorene mrežne stranice banke. 

Kako su priopćili iz  vukovarsko-srijemske policijske uprave, 24-godišnjakinja iz Gunje podnijela je kaznenu prijavu u kojoj navodi kako je jučer, 14. lipnja, na mobitel primila SMS poruku, koja joj se činila kao vjerodostojna poruka njene banke, sa zahtjevom za ažuriranje aplikacije internet bankarstva.

Otvorila je poveznicu u poruci koja je vodila na naizgled vjerodostojnu web stranicu banke, gdje je potom upisala svoje osobne i financijske podatke te bankovne vjerodajnice koje je autorizirala otiskom prsta. Nedugo zatim banka ju je obavijestila o sumnjivim transakcijama na njenom bankovnom računu s kojeg je isplaćen iznos od više tisuća kuna te je shvatila da je prevarena.

Iz policije napominju kako će protiv počinitelja, nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalna prijevara.

Pozivamo građane na pojačan oprez prilikom davanja svojih osobnih i financijskih podataka i upućujemo da se informiraju o različitim vrstama internetskih prijevara i kako se od njih zaštititi, ističu iz policije.

Kako pojašnjavaju, ova vrsta prijevare započinje porukom s nepoznatog broja ili e-poštom koja naizgled dolazi od banke i obično sadrži poveznicu koja vodi na lažnu stranicu banke, gdje će primatelja tražiti da otkrijete svoje osobne i financijske podatke.

Kako prepoznati da se radi o lažnoj stranici banke?

Lažne stranice banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama. Na takvim stranicama često će iskočiti prozor koji od posjetitelja traži da unese bankovne vjerodajnice. Stvarne banke ne koriste takve prozore.

Ovakve stranice često prikazuju:
Hitnost – takve poruke nećete pronaći na pravim stranicama banke
Skočni prozori – obično se koriste za prikupljanje osjetljivih informacija od vas. Nemojte kliknuti i unijeti osobne podatke na takve prozore
Loš dizajn – budite posebno oprezni sa stranicama koje imaju čudan dizajn ili pogreške u pravopisu i gramatici.

Što možete učiniti?

Nikada nemojte kliknuti na poveznice u porukama u kojima se tvrdi da vode do stranice vaše banke.

Uvijek upišite vezu ručno ili koristite postojeću vezu s popisa „favorita“.

Koristite preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora.

Ako vam treba skrenuti pozornost na nešto važno, banka će vas na to upozoriti kada pristupite svom online računu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti