Polijetanje za 2 godine: Poznati su detalji prve američke misije na Mjesec nakon 1972.

Za dvije godine iz Floride trebao bi poletjeti prva američka raketa s lunarnim landerom nakon 1972. i misije Apollo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.08.2019. / 14:42

Američki astronaut pored američke zastave na Mjesecu, misija Apollo 11 (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Prošlog mjeseca obilježeno je pedeset godina od slijetanja prve ljudske posade na Mjesec, a već za 5 godina novi bi astronauti mogli hodati mjesečevom površinom. Takvi su barem ambiciozni (možda i preambiciozni) planovi NASA-e koja je već počela s pripremama za tu misiju nazvanu Artemis. Prije dolaska astronauta potrebno je prenijeti različitu opremu na Mjesec te provesti dodatna istraživanja, što znači da prije ljudi, na Zemljin satelit treba poslati letjelice s opremom.

Mars Amerikanci već za 3 godine šalju nuklearni reaktor u svemir

Ovog tjedna saznali smo neke detalje oko rakete i landera koji bi za dvije godine trebali poletjeti s Floride i sletjeti na Mjesec – zanimljivo, bit će to prva američka misija na Mjesec nakon posljednjeg slijetanja misije Apollo 1972. U misiji će sudjelovati privatne kompanije Astrobotic Technology i United Launch Alliance (ULA) – Astrobotic razvija robotski lander Peregrine koji će na Mjesec poletjeti pogonjen raketom Vulcan, za čiji je razvoj i proizvodnju zadužen ULA (riječ je o zajedničkoj kompaniji Boeinga i Lockheed Marina).

Prvi korak prema povratku na Mjesec

Izvršni direktor Astrobotica John Thorton rekao je da će dan kada lansiraju prvi lunarni lander s američkog tla od Apolla biti povijesni dan za SAD, kao i za komercijalnu industriju. Tony Bruno iz ULA za Reuters je rekao kako će prvi let njihove rakete Vulcan biti prvi veliki korak povratku na Mjesec. Let na Mjesec bit će prvi komercijalni let Vulcana te će ova raketa u budućnosti konkurirati Muskovom SpaceX-u i njihovim raketama.

Jim Bridenstine, NASA Centar NASA-e za misiju na Mjesec bit će u Alabami

Dok NASA planira put na Mjesec 2024., Musk gleda malo dalje te njegova svemirska kompanija trenutna razvija novu vrstu rakete nazvanu Starship s kojom sredinom sljedećeg desetljeća namjerava odvesti prvi ljudski posadu na Mars. Planove za Mars ima i NASA, no od američke svemirske agencije osvajanje Crvenog planeta ne treba očekivati tijekom sljedećeg desetljeća.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti