Amerikanci već za 3 godine šalju nuklearni reaktor u svemir

NASA na Mars i Mjesec namjerava poslati nuklearni reaktor malih dimenzija Kilopower koji bi trebao omogućiti opskrbu energije u svemiru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.08.2019. / 11:38

Mars (Foto: Getty images)

Svemirske kompanije imaju velike planove za sljedeće desetljeće tijekom kojeg ne samo da namjeravaju ponovno osvojiti Mjesec te po prvi puta odvesti čovjeka na Mars, već razmišljaju i u dugoročnom boravku na njima. Brojni se preduvjeti trebaju stvoriti za takve misije, a jedan od njih jest i proizvodnja energije koja će biti potrebna za održavanje života u svemirskim postajama, recikliranje, stvaranje goriva itd.

Jim Bridenstine, NASA Centar NASA-e za misiju na Mjesec bit će u Alabami

Čini se kako je NASA pronašla učinkovito i pouzdano rješenje za opskrbu energijom astronauta te postaja na Mjesecu i Marsu, a riječ je o nuklearnom reaktoru nazvanom Kilopower. To je zajednički program NASA-e i američkog ministarstva energetike čiji je cilj proizvoditi energiju u svemiru uz pomoć fisije, istog procesa koji koriste nuklearne elektrane na Zemlji. Dimenzije nuklearnog reaktora Kilopower nisu velike te bi se bez problema nekoliko takvih reaktora moglo raketama prebaciti na udaljene planete.

Testiranja su počela još ranije te su se dosad pokazala iznimno uspješnim pa neke optimistične prognoze govore da bi prvi fisijski reaktor Kilopower mogao biti spreman za put na Mars već za tri godine. Tako barem tvrdi voditelj projekta Patric McClure, no službeni stav NASA-e ipak je konzervativniji i (još) ne žele govoriti o vremenu koje je potrebno za usavršavanje Kilopowera i njegovog slanja u svemir. Napominju kako testiranja i dalje traju te poduzimaju različite aktivnosti za smanjenje rizika za buduće misije u negostoljubivim svemirskim uvjetima.

Raketa, ilustracija (Foto: Getty) I Kinezi imaju svoju raketu za svemirsku utrku

Ako se takav oblik nuklearnog reaktora pokaže uspješan i u svemirskim testiranjima, s Kilopowerom počela bi potpuno nova faza istraživanje svemira i cijele industrije, napominju na stranici RT, što bi mogli saznati već za tri godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti