Ovaj voćnjak nadzire - robot: "Voćar i poljoprivrednik dobiva na svoj mobilni telefon informaciju što se događa"

Jabuke u Velikoj Ludini nadzire robot rover. Može otkriti štetu na voću. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

DNEVNIK.hr | 31.08.2023. / 21:17

Galerija

Manjak radnika u poljoprivredi ili pak nametnici koji prijete kulturama, sve više će se rješavati tehnologijom. Tako bi hrvatska polja uskoro mogli nadzirati roboti roveri. Jedan takav nadzire voćnjak u Velikoj Ludini. Prototip je napravljen u sklopu projekta AgriArt. Roveri samostalno obilaze poljoprivredna zemljišta i upozoravaju na moguće štete. Prije nego što se može vidjeti golim okom, štetu rover već otkriva na  jabukama.

Glavni uzročnici koji rade teškoće unutar voćnjaka su štetnici, AgriArt je platforma koja prikuplja podatke, cjelovito ih obrađuje i isporučuje potrebnu informaciju ili alarm voćaru i poljoprivredniku koji dobiva na svoj mobilni telefon informaciju što se događa u njegovom voćnjaku, pojašnjava Mario Kožul, MMM Agramservis, voditelj projekta AgriArt. 

Rover zna da su stigli štetnici, ali i s više od 30 senzora prikuplja podatke i s meteo postaja. U roku odmah - poljoprivrednik zna što prijeti. Sastavnice samog projekta su i nekakve lovke koji bilježe i prikupljaju kukce unutar lovke, a unutra se nalazi i kamera koja šalje podatke o povećanoj koncentraciji štetnika na poljoprivrednoj parceli, kaže Kožul. 

Mnoštvo robota, ilustracija Američka vojska namjerava izgraditi ogromnu vojsku robota kojima će cilj biti slanje poruke - Kini

Ovo je za sada prototip nastao u Hrvatskoj koji još nije zaživio na poljima. Projekt je sufinancirala i u Europska unija s gotovo 11 milijuna kuna. Koliko bi ovakav jedan sustav mogao stajati poljoprivrednika, još se ne zna.

Zapravo kada gledate koje su koristi od takvog sustava i za veće površine mislim da se isplati i da ne bi trebala biti tako skupo, naravno s daljnjim razvojem kao i svaka druga tehnologija ići će jeftinijim varijantama, kaže Goran Fruk s Agronomskog fakulteta. 

Dronovi, laseri u vinogradima, kamere - brojnim tehnologijama već se sada u poljoprivredi pokušava doskočiti nedostatku radnika, ali i klimatskim promjenama.

Dolaze bolesti, dolaze štetnici koji nisu se mogli tu uopće pojaviti prije 20 godina, sada dolaze. Naši kolege nisu upoznati s tim, ali ako vidite tog štetnika i šaljete odmah kolegama u Europi, kolegama u Aziji, sigurno netko ima iskustvo, poručuje Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta.

Moguće je da će se roboti roveri jednog dana moći i unajmiti kao redoviti servis. Jer u tjedan dana sam može proći i skupiti podatke s 15 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti