Američka vojska namjerava izgraditi ogromnu vojsku robota kojima će cilj biti slanje poruke - Kini

Američka vojska ima novu inicijativu, čiji je cilj stvoriti pristupačne i svestrane robotske sustave u više domena, mijenjajući tako krajolik sukoba i strateške obrane.

Branimir Vorša | 31.08.2023. / 10:33

Mnoštvo robota, ilustracija
Mnoštvo robota, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka vojska otkrila je svoje planove za uvođenje tisuća autonomnih oružanih sustava u sljedeće dvije godine, kao odgovor na rastući utjecaj Kine. Zamjenica ministra obrane Kathleen Hicks najavila je inicijativu Replicator usmjerenu na suradnju s obrambenim i tehnološkim tvrtkama za proizvodnju isplativih autonomnih sustava za sve vojne grane.

Koncept vojnih sustava sposobnih za neovisno djelovanje razvijao se tijekom posljednjeg desetljeća, a napredak je često proizašao iz prilagodbe lako dostupne komercijalne tehnologije. Nedavno se fokus pomaknuo prema testiranju tih sustava u borbenim situacijama, kao što je prikazano ruskom raspoređivanjem robotskih zračnih vozila i učinkovitom ukrajinskom uporabom mornaričkih jurišnih bespilotnih čamaca.

Jasna poruka kineskom vodstvu

Tenk Upozorenje znanstvenika: Vojne snage predstavljaju veliki problem u borbi protiv emisije stakleničkih plinova

Hicks je naglasila nužnost transformacije strategija ratovanja i predstavila je program Replicator s namjerom da se u sljedećih 18 do 24 mjeseci razviju autonomni sustavi koji se mogu proizvoditi u tisućama i u više domena. "Autonomni" se u tom kontekstu odnosi na robote sposobne izvršavati složene vojne zadatke bez ljudske intervencije. Isto tako, ti roboti moraju biti dizajnirani tako da izdrže misije visokog prioriteta po pristupačnoj cijeni, dopuštajući zamjenu u slučaju gubitka u borbi. Programu je cilj integrirati robote u operacijama na kopnu, moru, zraku i svemiru.

Inicijativa Replicator odgovor je na strateške izazove koje postavlja Kina, koju SAD smatra značajnim konkurentom u smislu količine vojne imovine. Dok SAD posjeduje vrhunsku kvalitetu opreme, veća količina resursa Kine predstavlja ogroman izazov. Brzom proizvodnjom autonomnih sustava koji se mogu masovno proizvoditi SAD-u je cilj stvoriti protutežu prednosti Kine i osigurati sposobnost prevladavanja u budućim velikim sukobima, uključujući potencijalne scenarije poput obrane Tajvana.

Moramo osigurati da kad se kinesko vodstvo probudi svaki dan, razmotri rizike agresije i zaključi, 'danas nije taj dan' – i ne samo danas, već svaki dan, između sada i 2027., sada i 2035., sada i 2049. godine, i dalje, ističe Hicks.

Postoji i zabrinutost zbog proliferacije takve tehnologije

Unatoč predviđenim prednostima autonomnih vojnih sustava, postoji zabrinutost zbog njihova pridržavanja zakona o oružanim sukobima. Zagovornici tvrde da se roboti mogu programirati da slijede pravila dosljednije od ljudi u kaotičnim borbenim okruženjima. Međutim, skeptici ističu nepredvidivost situacija u stvarnom svijetu, navodeći povijesne incidente u kojima su autonomni sustavi radili pogrešno.

IVAS u američkoj vojsci Američki vojnici napokon u ruke dobili nove borbene naočale: Vide u mraku, prikazuju proširenu stvarnost i povezane su s dronovima

Budući da SAD prednjači u terenskoj uporabi autonomnih sustava, druge nacije, uključujući Kinu, vjerojatno će slijediti njihov primjer. Proliferacija tehnologije izvorno razvijene za civilnu uporabu demokratizirala je pristup autonomnim vojnim sposobnostima. Zemlje poput Libije, Izraela i Turske već su koristile autonomno oružje, a Australija aktivno radi na sličnom napretku. Australske obrambene snage trenutačno razvijaju različite autonomne sustave, dok je australska vlada potaknula lokalne tvrtke da doprinesu proizvodnji vojnih dronova.

Izvor: The Converstion

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti