Stiže tihi ubojica: Rusi predstavili smrtonosnog nebeskog spavača

Novi ruski smrtonosni dron izlazi iz sjene, sposoban za dugotrajnu hibernaciju prije nego što započne svoj zračni napad, i najavljuje novu eru ratovanja dronovima koje je izuzetno teško otkriti.

Branimir Vorša | 27.07.2023. / 11:51

Skroviti dron, ilustracija
Skroviti dron, ilustracija (Foto: Getty Images)

Rusija je predstavila novu bespilotnu letjelicu nazvanu Joker, sposobnu spavati ili hibernirati dulje vrijeme prije napada, izvijestila je ruska agencija TASS.

Dron je dizajniran da izbjegne elektroničke protumjere i može se postaviti za napad puno unaprijed, ostajući u stanju mirovanja satima, danima ili čak tjednima dok ga operater ne aktivira za zračni napad.

Sustav za hibernaciju FPV dronova linije Joker i njegova vrhunskog modela Ultimatum razvijen je i implementiran u Središnjem dizajnerskom birou. Dron hibernator može zauzeti položaj za napad i hibernirati nekoliko tjedana. U zraku se dron koji spava ne manifestira ni na koji način. U pravilu se odabiru dominantne visine, krovovi zgrada ili druge visoke strukture. Kada dođe vrijeme, on ne mora svladati udaljenost do cilja. Dron je već na mjestu i treba se uključiti i napasti, objasnio je Dmitrij Kuzjakin, glavni direktor Centra za integrirana bespilotna rješenja

Ukrajinska VIDEO Ukrajinci pokazali domišljatost u borbi protiv ruskih dronova: Pogledajte zvijer napravljenu od šest kalašnjikova

Korištenjem navedene značajke hibernacije vrijeme pripreme drona za napad znatno je smanjeno, što omogućuje brze i iznenadne napade.

Vrijeme letenja se štedi. Nekoliko sekundi prođe između uključivanja drona i napada, što ne ostavlja nikakvu šansu za pokretanje sustava protumjera. Jedan FPV pilot može postaviti, zatim 'probuditi' i uzastopno primijeniti do 15 spavajućih dronova, kaže Kuzjakin.

"Na rubu smo revolucije u naoružanju"

Rat koji je u tijeku u Ukrajini svjedoči o sve većem korištenju dronova, a dron Joker predstavlja prirodnu evoluciju trenda. Obje strane u sukobu koriste bespilotne letjelice za identifikaciju ciljeva, a često se oslanjaju na jeftine komercijalne bespilotne letjelice.

Naime, bilo je slučajeva u kojima se Ukrajina uspješno obranila od napada bespilotnih letjelica Shahed-136, koje je proizveo Iran, a kupila ih je Rusija zbog izazova u proizvodnji vlastitog streljiva pod zapadnim sankcijama. Osim toga, ruske su vlasti navodno rasporedile bespilotne letjelice Orlan-10 u Ukrajini kako bi prikupile obavještajne podatke i ometale komunikacijske mreže. Dronove proizvodi tvrtka sa sjedištem u Sankt-Peterburgu, koristi ih isključivo ruska vojska, a mogu se pohvaliti dizajnom koji ih čini teškim za otkrivanje. Lansiraju se i spuštaju pomoću katapulta i padobrana.

WZ-8 Otkriven još jedan bitan detalj u američkim obavještajnim dokumentima: Kina ima supersonične špijunske dronove

Prema Kuzjakinu, uvođenje drona Joker označava nadolazeću revoluciju u naoružanim dronovima.

Na rubu smo FPV revolucije u naoružanju. Sada, u situaciji stabilne fronte, scenariji za koje na Telegramovim kanalima vidimo da su najtraženiji jesu napadi na neprijateljska uporišta i lov na oklopna vozila. Ali ako FPV dronove promatrate šire i poboljšate funkcionalnost, možete prestići neprijatelja, ne samo u samoj tehnologiji već i u scenarijima njezine primjene, poručio je na kraju Kuzjakin.

Izvor: Interesting Engineering

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti