VIDEO Ukrajinci pokazali domišljatost u borbi protiv ruskih dronova: Pogledajte zvijer napravljenu od šest kalašnjikova

Ukrajinska vojska dosad je pokazala puno primjera nekonvencionalnih rješenja u borbi protiv ruskog agresora. Naprava sastavljena od šest AK-74 jurišnih pušaka samo je još jedna u nizu.

Branimir Vorša | 10.07.2023. / 09:44

Ukrajinski "minigun"
Ukrajinska (Foto: @Fibrik_Oficial/Platforma X)

Ukrajinske snage predstavile su novo nekonvencionalno oružje napravljeno od šest jurišnih pušaka AK-74, koje je korišteno kao rješenje za ruske bespilotne letjelice. Na videosnimci je prikazana naprava opremljena željeznim ciljnicima, stacionirana u blizini polja i pomoću koje ukrajinski vojnik napada dvije neutvrđene leteće mete.

AK-74, predstavljen 1970-ih kao nasljednik AK-47, glavna je službena puška koju koristi ukrajinska vojska. Na videu se može vidjeti još jedna osoba kako iz puškostrojnice Degtyaryov DP-27, starog dizajna koji se još uvijek koristi u Ukrajini, puca na iste zračne mete. Oba oružja postavljena su na stativ.

Upitna učinkovitost

Unatoč povećanom obimu vatre, koja je posljedica istovremene paljbe šest AK-74, improvizirano oružje ne može uspješno oboriti nijednu bespilotnu letjelicu. Međutim, video potvrđuje funkcionalnost sustava. Ranije snimke samo su prikazivale oružje bez ikakvih aktivnosti pucanja, dok su dodatne snimke pokazale proces izrade višestrukog AK-74.

Stvaranje ovog oružja naglašava utjecaj ruskih bespilotnih letjelica kamikaza, u stručnom žargonu poznatih i kao lebdeće streljivo, u tekućem ukrajinskom sukobu. Dronovi različitih veličina i mogućnosti igrali su značajnu ulogu na obje strane, otkako je Rusija započela svoju invaziju u veljači prethodne godine.

Samoubilački dronovi problem su na prvoj liniji bojišta

Za borbu protiv ruskih bespilotnih letjelica ukrajinski timovi za borbu protiv bespilotnih letjelica opskrbljeni su snažnim svjetlima i laserskim pokazivačima, posebno za suzbijanje bespilotnih letjelica Shahed 136 iranske proizvodnje, čak i tijekom noćnih operacija. Za obaranje neprijateljskih bespilotnih letjelica korišteno je različito oružje, uključujući improvizirane nosače teških strojnica na lakim vozilima.

Međutim, u blizini bojišnice gdje manje lebdeće streljivo predstavlja stalnu prijetnju, vojnici često pribjegavaju pucanju na njih iz pušaka, unatoč poteškoćama. Napravi s više pušaka koja je ovdje predstavljena cilj je povećati volumen vatre, koristeći lako dostupno vatreno oružje i streljivo u nadi da će poboljšati šanse za pogađanje dronova. Ipak, učinkovitost ovog pristupa ostaje neizvjesna.

Iako postoje računalno potpomognuti ciljnici za puške koji bi mogli pomoći u ovoj zadaći, nije jasno jesu li raspoređeni u Ukrajini. Dok je operativni učinak improviziranog multi-AK-74 oružja protiv ruskih bespilotnih letjelica upitan, njegovu mehaničku domišljatost intrigantno je promatrati.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti