Američki vojnici napokon u ruke dobili nove borbene naočale: Vide u mraku, prikazuju proširenu stvarnost i povezane su s dronovima

Nakon prvih verzija koje nisu zadovoljile visoke zahtjeve američke vojske, čini se kako su vojnici napokon dobili onu koja bi se mogla naći i na ratištima.

Martina Čizmić | 09.08.2023. / 15:32

IVAS u američkoj vojsci (Foto: Frederick Shear)

Američka vojska dobila je prve prototipove "Integriranog sustava vizualnog povećanja 1.2" odnosno naočala koje omogućuju promatranje bojišta u virtualnoj i proširenoj stvarnosti, temeljene na Microsoftovom HoloLensu. 

Podsjetimo, IVAS je, kako ističu iz Američke vojske, jedinstvena platforma koja ima borbene naočale za sve vremenske uvjete i zaslon mješovite stvarnosti koji integrira alate sljedeće generacije za više informacija u stvarnom vremenu i simulacije visoke rezolucije kako bi vojnicima pružio poboljšanu mobilnost i smrtonosnost, danju ili noću. 

Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi Američka vojska "na korak" do uvođenja naočala za proširenu stvarnost za svoje vojnike

Ovo je stvarno velika stvar za program, izjavio je pukovnik Anthony Gibbs, voditelj SWAR-a. Prije nešto više od godinu dana napravili smo operativni test s verzijom 1.0 sustava. Puno smo naučili. Dobili smo puno dobrih povratnih informacija. Tako smo se prošlog ljeta vratili i restrukturirali program. Uzeli smo te naučene lekcije i sve povratne informacije i za manje od godinu dana imamo ono što sada zovemo verziju 1.2.

Za razliku od verzije 1 i 1.1, verzija 1.2 poboljšava mogućnosti prethodnih verzija, uključuje bolju pouzdanost, bolji senzor za vid pri slabom osvjetljenju, ali i bolje korisničko sučelje te udobnost tijekom duljeg nošenja naočala. Naime, one sad imaju mogućnost pričvršćivanja na borbenu kacigu s posebnim zglobnim uređajem, kako bi se vojnicima omogućilo podizanje i spuštanje zaslona, kao što je to slučaj s naočalama za noćno gledanje. 

Kako ističu, vojnici će koristiti IVAS kako bi bolje razumjeli svoje operativno okruženje, jer njegovi poboljšani senzori za slabo osvjetljenje i toplinski senzori poboljšavaju identifikaciju mete. U kombinaciji sa senzorima zemaljske i zračne platforme, pruža mogućnosti 3D mapiranja i navigacije te može unositi podatke iz bespilotnih letjelica.

IVAS nadopunjuje ono što je trenutačno u inventaru vojske te proširuje sposobnosti snaga za blisku borbu iskorištavanjem digitalne arhitekture za zajedničku svijest i edge računalstvo, rekao je potpukovnik Denny Dresch, voditelj proizvoda IVAS-a. IVAS pruža perspektivu proširene stvarnosti iz prvog lica koja omogućuje integraciju operativnih podataka kao što su rute i mjere kontrole u vidno polje osobe.

Slika nije dostupna Posao stoljeća u Microsoftu: Skopili ugovor vrijedan gotovo 22 milijarde dolara s Pentagonom

Osim samih naočala, vojnici će moći koristiti i alat za obuku koji jeugrađen u sustav (Squad Immersive Virtual Trainer), koji će ih staviti u virtualne scenarije na ciljevima borbene vježbe kroz holografske slike i slike mješovite stvarnosti, dajući jedinicama fleksibilnost da treniraju s minimalnim resursima.

Svatko tko je imao uključen IVAS, čak i rane verzije, zna da je to transformativna sposobnost i da stvarno ima potencijal promijeniti način na koji se borimo, rekao je Gibbs. Ova nova verzija, 1.2, vojnicima će omogućiti iskorak koji im je potreban kako bi ostali ispred svojih suparnika.

Izvor: Američka vojska

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti