Posao stoljeća u Microsoftu: Skopili ugovor vrijedan gotovo 22 milijarde dolara s Pentagonom

Microsoft je sklopio vrlo unosan posao s Pentagonom. Tehnološki div će američkim vojnicima napraviti kacige sa značajkama proširene stvarnosti, a američke porezne obveznike to će stajati 21,88 milijardi dolara.

Branimir Vorša | 01.04.2021. / 16:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pentagon i Microsoft sklopili su desetogodišnji ugovor vrijedan gotovo 22 milijarde dolara za izradu posebnih sustava kaciga s proširenom stvarnošću za američku vojsku. Još 2018. godine američka je vojska Microsoftu dala 480 milijuna dolara za razvoj prototipa navedenog sustava, koji bi bio baziran na Microsoftovoj HoloLens tehnologiji.

Microsoft bi trebao isporučiti do 120.000 primjeraka tog sustava, koji je nazvan IVAS (Integrated Visual Augmented System).

Zanimljivo je da će uređaji biti potpomognuti Microsoftovim servisom računarstva u oblaku Azure, koji se prošle godine našao na udaru hakera, a posljedice se još saniraju. 

Novi sustav IVAS može projicirati karte u stilu videoigara, omogućiti toplinski i noćni prikaz slike te identifikacijske informacije o protivniku. Isto tako, moći će pokazati i u kojem smjeru je upereno oružje vojnika te pratiti njegove vitalne znakove, poput otkucaja srca.

CEO Microsofta Satya Nadella (Foto: AFP) Microsoftov šef brani posao s Pentagonom: Nećemo uskratiti tehnologiju onima koji brane našu zemlju

HoloLens (Foto: Microsoft) Hoće li zbog pobune zaposlenika Microsoftu propasti 480 milijuna dolara težak ugovor s Pentagonom?

HoloLens (Foto: Microsoft) Microsoft skupo prodao HoloLens američkoj vojsci

Ali sustav nije bez svojih problema. Godine 2019. reporter CNBC-a testirao je prototip, no pojavio se bug pa je morao proći postupak ponovnog pokretanja tijekom tog testiranja. nekoliko mjeseci kasnije američka vojska je i dalje prijavljivala probleme, uključujući greške na GPS-u i prikazu na zaslonu te slabe performanse termalnog i senzora za noćni pogled.

No, Microsoft ima 10 godina da "popegla" sve te probleme.

Što se servisa Azure tiče, čak i prije hakerskog kompromitiranja, stručnjaci za kibernetičku sigurnost ocijenili su ga kao oblak sigurnosne noćne more.

Unatoč svemu tome, američka vojska je uvjerena da će gotov proizvod ispasti kako treba.

Microsoft je s Azureom dobio ugovor od Pentagona težak 10 milijardi dolara, istovremeno pobijedivši na natječaju prilično jaku konkurenciju u obliku Amazona i Googlea. Zbog toga je iz Amazona podnesena i tužba u kojoj je navedeno da je Microsoft dobio taj ugovor samo zato što je bivši američki predsjednik Donald Trump bio gorljivi kritičar tadašnjeg šefa Amazona Jeffa Bezosa pa je intervenirao kako bi posao završio u rukama Microsofta.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti