Microsoft skupo prodao HoloLens američkoj vojsci

Zanima nas samo, pojavljuje li se ozloglašeni "plavi ekran smrti" na HoloLensu i što bi vojnici u takvom slučaju negdje na bojištu trebali napraviti?

Martina Čizmić | 29.11.2018. / 10:05

HoloLens (Foto: Microsoft) (Foto: Microsoft)

Američka se vojska ozbiljno priprema za ratovanje u budućnosti. Međutim, ne kupuju samo oružje i streljivo već i tehnologiju.

Tako je Microsoft potpisao 480 milijuna dolara vrijedan ugovor s američkom vojskom, ali ne za isporuku, primjerice Windowsa. Američka vojska od Microsofta kupuje više od 100 tisuća HoloLens uređaja koji bi trebali "povećati ubojitost jačanjem sposobnosti za otkrivanje, odlučivanje i poduzimanje radnji prije neprijatelja".

Iz Microsofta ističu kako bi tehnologija proširene stvarnosti vojnicima omogućila uvid u više informacija u stvarnom vremenu te pomogla u donošenju odluka.

Iako su američki i izraelski vojnici već imali priliku isprobati HoloLens tijekom vježbi, ovom kupovinom HoloLens bi svoje mjesto pronašao i na bojištu.

Posebno je zanimljivo što je, prema Microsoftovim podacima, HoloLens dosad prodan u otprilike 50 tisuća primjeraka. Ugovor s američkom vojskom taj će broj višestruko povećati, a i potencijalno otvoriti vrata Microsoftu za prodaju drugim vojskama.

Prema podacima iz samog natječaja, prvih 2500 uređaja HoloLens, opremljenih dodacima poput infracrvenih i termalnih senzora, kao i senzorima za praćenje disanja i "spremnosti" vojnika, trebalo bi biti isporučeno američkoj vojsci u sljedećih godinu dana.

Inače, zanimljivo je da se za isti ugovor natjecao i Microsoftov konkurent Magic Leap. Očito je Microsoft ponudio bolje uvjete.

Zanima nas samo, pojavljuje li se ozloglašeni "plavi ekran smrti" na HoloLensu i što bi vojnici u takvom slučaju negdje na bojištu trebali napraviti?

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti