Američka vojska "na korak" do uvođenja naočala za proširenu stvarnost za svoje vojnike

Unatoč svim problemima i prigovorima iz Kongresa, u američkoj vojsci uvjereni su kako će upravo IVAS naočale promijeniti način na koji vojnici djeluju na bojnom polju.

Martina Čizmić | 03.05.2023. / 08:55

Ameerička vojska sa IVAS sustavom na glavi
Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi (Foto: Afp)

 Američka vojska na korak je do uvođenja naočala s proširenom stvarnošću. Barem ako je vjerovati pisanom svjedočenjuu sa saslušanja o proračunu u američkom Kongresu.

Douglas R. Bush, pomoćnik vojnog tajnika za nabavu logistiku i tehnologiju, u svom je svjedočenju naveo kako je vojska pred uvođenjem sustava IVAS 1.0 u odabranim jedinicama za obuku i IVAS 1.1 u operativnim jedinicama i to već 2024. godine.

Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi Microsoftov HoloLens koji je na testiranju u američkoj vojsci ima velik problem kojeg prijavljuju vojnici koji ga testiraju

Podsjetimo, IVAS (Integrated Visual Augementation System) naočale temelje se na Microsoftovoj HoloLense tehnologiji i koriste Microsoftove usluge u oblaku za upravljanje. Iako je ugovor između vojske i Microsofta potpisan još u ožujku 2021. godine, problemi u korištenju i posebni nadzor iz Ministarstva obrane, ali i vojnici koji ih baš nisu bili skloni nositi u uvjetima aktivne borbe, utjecali su na to da naočale još uvijek nisu u upotrebi.

Unatoč svim problemima i prigovorima iz Kongresa, u američkoj vojsci uvjereni su kako će upravo IVAS naočale promijeniti način na koji vojnici djeluju na bojnom polju.

Trenutno su nezgrapne, ali ono što će učiniti je transformirati način na koji naši vođe i vojnici mogu djelovati na bojnom polju. Moramo biti strpljivi, ali to moramo učiniti, istaknuo je načelnik Glavnog stožera, general James McConville.

Slika nije dostupna Posao stoljeća u Microsoftu: Skopili ugovor vrijedan gotovo 22 milijarde dolara s Pentagonom

Usporedio je IVAS usporedio s razvojem mobitela. Objasnio je kako je nekoć počelo s nezgrapnim telefonom pričvršćenim na zid, a danas imamo pametne telefone koji mogu reproducirati filmove, slikati i nuditi navigaciju.

Uvjeren je da će za pet ili deset godina biti nezamislivo vidjeti vojnika na bojnom polju bez naočala za proširenu stvarnost kao što su IVAS.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti