Microsoftov HoloLens koji je na testiranju u američkoj vojsci ima velik problem kojeg prijavljuju vojnici koji ga testiraju

Negativni rezultati testiranja u američkoj vojsci ne znače nužno da je postojeći IVAS dizajn duboko pogrešan. Međutim, oni povećavaju brojne poteškoće koje proizlaze iz 10-godišnjeg ugovora vrijednog 21,9 milijardi dolara za isporuku 120.000 HoloLens uređaja.

Branimir Vorša | 14.10.2022. / 09:49

Ameerička vojska sa IVAS sustavom na glavi
Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi (Foto: Afp)

Microsoftov HoloLens sustav proširene stvarnosti za američku vojsku ima ozbiljan problem. Bloomberg i Business Insider pišu da je nedavno neklasificirano izvješće otkrilo da trenutna verzija Integriranog sustava vizualnog proširenja (IVAS) stvara probleme američkim vojnicima u testovima.

Neki vojnici koji su testirali uređaj patili su od mučnine, glavobolje i naprezanja očiju dok su koristili te naočale za proširenu stvarnost. Drugi su bili pak zabrinuti zbog veličine, ograničenog vidnog polja i sjaja zaslona koji bi mogao otkriti položaj vojnika čak i na velikim udaljenostima.

Slika nije dostupna Posao stoljeća u Microsoftu: Skopili ugovor vrijedan gotovo 22 milijarde dolara s Pentagonom

Jedan djelatnik Microsofta koji je razgovarao s Insiderom, tvrdi da je IVAS pao na četiri od šest elemenata u jednom testu.

Direktor operativnog testiranja i evaluacije američkog ministarstva obrane, Nickolas Guertin, također je rekao da još uvijek ima previše kvarova na bitnim značajkama.

Prema navedenom izvješću, vojnici isto tako slabo prihvaćaju HoloLens uređaj.

Testiranja HoloLensa su dio programa "Soldier Touch Point", koji pomaže vojsci prikupiti povratne informacije iz stvarnog svijeta i pomaže Microsoftu u poboljšanju prilagođene HoloLens opreme. U idealnom slučaju, HoloLens će američkim vojnicima pružiti ključne informacije s bojnog polja i noćni vid.

Međutim, američka vojska je svjesna problema i rade na njihovom rješavanju. IVAS je bio uspješan u "većini" kriterija, no postoje područja u kojima je "podbacio" i koja će biti poboljšana, rekao je Christopher Schneider, brigadni general američke vojske.

Pomoćni tajnik za vojnu nabavu Doug Bush odobrio je prihvaćanje početne serije od 5000 HoloLens jedinica u kolovozu, ali sad američka vojska modificira svoje planove kako bi "popravili nedostatke".

Microsoft je za Bloomberg rekao da IVAS još uvijek vidi kao "transformacijsku platformu" i da nastavlja s isporukom HoloLensa.

Rezultati testiranja ne znače nužno da je postojeći IVAS dizajn duboko pogrešan. Međutim, oni povećavaju brojne poteškoće koje proizlaze iz 10-godišnjeg ugovora vrijednog 21,9 milijardi dolara za isporuku 120.000 HoloLens uređaja.

CEO Microsofta Satya Nadella (Foto: AFP) Microsoftov šef brani posao s Pentagonom: Nećemo uskratiti tehnologiju onima koji brane našu zemlju

Projekt je izazvao nezadovoljstvo u Microsoftu, gdje su se zaposlenici protivili radu na "oružju". Vojska je također odgodila uvođenje krajem prošle godine kako bi ostavila više vremena za razvoj. Moglo bi zapravo proći dosta vremena prije nego što ta tehnologija bude stvarno spremna za borbu.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti