Pomoću ove tehnologije možete učiniti ljude koje najviše volite digitalno besmrtnima

Zamislite da možete nastaviti razgovarati s voljenim osobama ili preminulim članovima obitelji i nakon njihove smrti. Upravo takvo nešto omogućuje korištenje umjetne inteligencije u startupu HereAfter AI.

Branimir Vorša | 16.12.2021. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bivši tech novinar i autor knjige o razgovornoj umjetnoj inteligenciji "Talk To Me" James Vlahos, napravio je "Dadbot" razgovornog chabota nakon što je njegovom ocu dijagnosticirana terminalna faza raka pluća. Njegov otac je u međuvremenu preminuo, no Vlahos pomoću Dadbota i dalje razgovara s ocem.

Vlahos je nakon navedene očeve dijagnoze teške bolesti, snimao njegove životne priče, koje je nakon toga pretvorio u interaktivni AI koji govori glasom njegovog oca.

Slika nije dostupna Hrvatski AI startup osvojio globalnu nagradu za odgovornu primjenu umjetne inteligencije

Dadbot je bio iskustvo koje me je promijenilo jer mi je dalo veliku utjehu. Dao je mojoj obitelji veliku utjehu, kaže Vlahos, koji je svjestan da to nije bila zamjena za njegovog oca, ali je zato bio doista bogat oblik sjećanja na njega.

Nije zamijenio mojeg oca, ali nam je dao stvarno bogat način da ga se sjećamo, rekao je Vlahos.

Vlahos sad svoju Dadbot tehnologiju prenosi na HereAfter AI. Riječ je o platformi koja omogućuje preminulim osoba da žive u obliku "avatara životnih priča", kako to sam Vlahos naziva. Naravno, glasom samog pokojnika. Kako to izgleda možete pogledati u niže priloženom videu.

Članovi obitelji mogu razgovarati s glasovnim avatarom putem pametnog zvučnika, mobitela ili aplikacije na računalu, a avatar odgovara kroz Alexinu (Amazon) tehnologiju za prepoznavanje glasa razgovorom iz repertoara snimljenih priča, sjećanja, šala, pjesama te čak i savjeta.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija novo je moćno oružje u borbi protiv proizvodnje i prodaje narkotika

HereAfter AI zapravo je samo jedan od brojnih startupova koji obećaju digitalnu besmrtnost putem chatbotova. Tako primjerice jedan projekt iz Japana ima viziju robota koji izgledaju i ponašaju se kao preminule osobe.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti