Porijeklo planina moglo bi ležati puno dublje u Zemlji nego što smo dosad mislili

Novo znanstveno istraživanje potaknulo je promjenu paradigme u tome kako znanstvenici percipiraju zone subdukcije tektonskih ploča i kako se zapravo formiraju planine.

Branimir Vorša | 12.06.2023. / 18:53

Planina, ilustracija
Planina, ilustracija (Foto: Getty Images)

Stvaranje planina na Zemlji dugo se pripisivalo sudaru tektonskih ploča. Međutim, nova terenska znanstvena istraživanja provedena u regiji Kalabrija, u južnoj Italiji, sugeriraju da dublje sile unutar Zemljinog plašta također mogu igrati značajnu ulogu u izdizanju površine. Analizirajući starost i kemijski sastav slojeva stijena, znanstvenici su dobili 30 milijuna godina dugu povijest izdizanja planina na tom području.

Nova studija koja je objavljena u časopisu Nature Geoscience, otkrila je da se uzdizanje događalo različitim brzinama, što je rezultiralo i ravnim, visokim dijelovima te strmijim segmentima. Iznenađujuće, ti obrasci nisu dobro usklađeni sa stopama subdukcije tektonskih ploča ispod planina. Čini se da je aktivnost kore sekundarni čimbenik u ovom kontekstu.

Studija predlaže novi pogled na formiranje planina

Podmorje Zahvaljujući novoj tehnici mapiranja znanstvenici su došli do novih važnih saznanja o podmorju

Izgradnja planina temeljni je proces ponašanja Zemlje, a studija sugerira da to možda ne razumijemo toliko dobro, kao što smo mislili da razumijemo, kaže geolog Sean Gallen sa Sveučilišta Colorado State.

Znanstvenici u novom istraživanju predlažu da konvekcijska ćelija unutar Zemljinog plašta, pokretana toplinom iz jezgre, pridonosi izgradnji planina. Ta konvekcijska stanica uzrokuje kruženje tekuće magme u plaštu, na taj način utječući na tektonsku aktivnost iznad. Iako se modeli korišteni u studiji oslanjaju na pretpostavke o podzemnim procesima, oni pružaju prihvatljivo objašnjenje. Daljnji podaci dobiveni iz kretanja tektonskih ploča, izdizanja planina i zapisa stijena poboljšat će razumijevanje znanstvenika tog složenog procesa.

Aktivna geološka priroda spomenute talijanske regije i korištenje različitih tehnika, kao što su termokronologija i zapisi prošlih razina mora, omogućili su znanstvenicima da steknu uvid u geološku povijest područja. Studija dovodi u pitanje konvencionalno razumijevanje izgradnje planina i naglašava utjecaj dubljih Zemljinih sustava. To predstavlja i prvi uočeni dokaz takvog ponašanja u prirodi.

Viđeno u prirodi, a ne više samo na modelima

Rezultati sugeriraju da tipičan način na koji gledamo na izgradnju planina ne vrijedi za južnu Italiju. Čini se da je kontroliraju stvari koje su puno dublje unutar Zemljinog sustava. Ovakvo ponašanje je viđeno na modelima, ali nikad u prirodi. Ovo je prvi put da mislimo da smo to primijetili, naglašava Gallen.

Šuma, ilustracija Šume u planinama nestaju alarmantnom brzinom: Sječa, požari i prenamjena u poljoprivredna zemljišta ugrožavaju cijeli ekosustav

Znanstvenici su svoj prilagođeni softver za modeliranje učinili dostupnim i drugim stručnjacima, očekujući da otkrića mogu doprinijeti znanju o formiranju planina i nadmorskoj visini diljem svijeta. Važno je napomenuti da na izgradnju planina utječe kombinacija sila i čimbenika, uključujući tektonsku aktivnost, organizme, vremenske uvjete i eroziju.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti