Posljedice rata u Ukrajini: Rusiju napustilo oko 100 tisuća informatičara i ne misle se vratiti

Vlada i parlament sada raspravljaju o zakonu koji bi zabranio tim iseljenim ruskim državljanima da nastave raditi za ruske tvrtke.

Hina | 21.12.2022. / 08:40

Programer
Programer, ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Oko 100.000 ruskih informatičara napustilo je Rusiju od početka invazije Moskve na Ukrajinu, tvrde ruske vlasti.

Zapravo, ako pogledamo oba vala odlazaka, do 10 posto zaposlenika IT tvrtki napustilo je zemlju i nije se vratilo, rekao je ministar digitalizacije Maksut Shadajev na parlamentarnom saslušanju u utorak.

No rekao je da je 80 posto njih i dalje zaposleno u ruskim tvrtkama i da je protiv toga da se tim Rusima zabrani rad na sadašnjim lokacijama.

Programer, ilustracija - 3 Google radi na tajanstvenom projektu koji bi programere mogao zamijeniti - umjetnom inteligencijom

Do prvog vala iseljavanja došlo je ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat u Ukrajini u veljači, a do drugog nakon što je naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista u Rusiji.

Europska unija većini Rusa u bijegu nije dopustila ulazak na svoj teritorij, pa su mnogi potražili utočište u susjednim bivšim sovjetskim republikama. U Rusiji ih ponekad prozivaju kao "izdajnike domovine".

Vlada i parlament sada raspravljaju o zakonu koji bi zabranio tim iseljenim ruskim državljanima da nastave raditi za ruske tvrtke.

Vlada u Moskvi vjeruje da će to spriječiti potencijalne prigovarače savjesti da se održe u inozemstvu.

Nikola Buhiniček Što zapravo rade "backend developeri": Ljudi iz sjene koji vole stvarati i nadograđivati stvari, a najviše rješavati probleme

Rasprave se sada vode oko toga koji bi sektori trebali biti izuzeti iz zabrane.

Nedostatak ruskih računalnih stručnjaka nedavno je doveo do toga da su oni službeno oslobođeni služenja vojnog roka. No mnogi Rusi ne vjeruju Kremlju i radije se drže podalje od svoje domovine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti