Poslušajte kako zvuči simfonija koju su zajedno pisali Beethoven i umjetna inteligencija?

Kako bi se projekt uspješno realizirao, umjetnom inteligencijom analizirana je cijela Beethovenova umjetnička ostavština.

Martina Čizmić | 09.10.2021. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ludwig van Beethoven slovi kao jedan od genijalnih glazbenika, ne samo svog vremena, već u povijesti. Iako je tijekom svog života bio izuzetno produktivan i napisao brojne skladbe, jedna je ipak ostala nezavršena - 10. simfonija. 

Godinama se nitko nije usudio uhvatiti u koštac i pokušati ju završiti. Sve dok grupa stručnjaka za umjetnu inteligenciju u suradnji s međunarodnim glazbenicima nije spojila naizgled nespojivo  - glazbu i tehnologiju.

Na projektu Beethovenove 10. simfonije, koji je započeo u lipnju 2019. godine radilo se punih 730 dana, a u njegovoj realizaciji je sudjelovalo 10 znanstvenika i stručnjaka iz područja umjetne inteligencije koji rade na Harvardu i Cornellu, 56 glazbenika iz simfonijskog orkestra Bonn, orguljaš Cameron Carpenter, a sve pod vodstvom dr. Matthias Rödera, nagrađivanog glazbenika i tehnološkog stratega.

Odabir upravo 10. simfonije potaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena, jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, koji je u zadnjoj godini svoga života započeo pisanje 10. simfonije, koju nažalost nikad nije završio, čime je svijet ostao uskraćen za još jedno remek djelo. Završetak Beethovenove „desete“ nastao je kao odgovor na pitanje može li umjetna inteligencija biti kreativna.

Kako bi se projekt uspješno realizirao, umjetnom inteligencijom analizirana je cijela Beethovenova umjetnička ostavština - simfonije, note, glazbene skice i partiture, koje su pretvorene u strojni čitljivi oblik. Zatim je odabrana najprimjenjivija metoda strojnog učenja, pri čemu su korišteni algoritmi za obradu glasa jer se glazba, poput jezika, sastoji od malih jedinica – slova ili nota – koje daju smisao jedino kada se smisleno slože, što je bilo posebno bitno za ovaj eksperiment.

Nakon dvije godine napornog rada, 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te 10.000 muzičkih snimaka i dva milijuna nota kojima se uvježbala umjetna inteligencija, simfonija će svoju premijeru imati 9. listopada 2021. godine s početkom u 19:00 sati u Telekom Forumu u Bonnu. Još jedan nastup održat će se 27. listopada u Elbphilharmonie, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana klasične glazbe na svijetu.

Svi koji žele uživo čuti kako zvuči 10. simfonija Ludwiga Beetovena i umjetne inteligencije to mogu putem web stranice. Za one koji su nestrpljivi, malen djelić možete poslušati već sata. Do tada uživajte u kratkom audio zapisu 10. simfonije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti