"Potencijalno opasan" asteroid proći će pored Zemlje oko Božića, ali nema razloga za paniku

Asteroid koji bi Zemlju trebao proći na "Štefanje" spada u kategoriju "potencijalno opasnih" te će biti veoma pozorno promatran.

Martina Čizmić | 23.12.2019. / 10:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici godinama upozoravaju na to da nije pitanje "hoće li", već "kad će" neki veliki asteroid udariti Zemlju i izazvati katastrofu. Svemirske agencije diljem svijeta već se pripremaju za takav scenarij i razrađuju različite tehnike "obrane".

Da znanstvenici nisu bili previše oprezni, pokazuje asteroid koji će proći veoma blizu Zemlje ovog Božića.

Kako ističu iz NASA-e, asteroid koji bi Zemlju trebao proći na "Štefanje" spada u kategoriju "potencijalno opasnih" te će biti veoma pozorno promatran.

Iako znanstvenici asteroid koji se tako probliži našem planetu smatraju opasnim, on će, u stvarnosti, proći pored Zemlje na prilično velikoj udaljenosti. Otprilike na udaljenosti od 19 udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

Inače, pored Zemlje stalno prolaze asteroidi veličine od nekoliko metara do nekoliko desetaka metara i ne izazivaju posebnu zabrinutost među znanstvenicima. Međutim, asteroid 310442 (2000 CH59) zbog svoje je veličine ipak nešto opasniji. Naime, znanstvenici procjenjuju da mu je promjer između 280 i 600 metara.

Ipak, ne treba paničariti. Neće doći do udara, armagedona i propasti vrste. U miru ćemo dočekati i tu 2020. godinu, a znanstvenici će i dalje budnim okom pratiti nebo iznad nas.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti