Potpisan sporazum koji će Hrvatskoj omogućiti sudjelovanje u novim programima Europske svemirske agencije

Sporazum će omogućiti Hrvatskoj lakše umrežavanje te korištenje programa i kapaciteta ESA-e s jednim ciljem, a to je jačanje tehnološkog, inovacijskog i istraživačkog kapaciteta uz bolju suradnju između akademskog i poslovnog sektora.

Hina | 23.03.2023. / 14:00

Europska svemirska agencija (ESA) (Foto: ESA/NASA)

 Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potpisao je s Europskom svemirskog agencijom (ESA) Sporazum o europskoj državi sudionici, koji će, po njegovoj ocjeni, omogućiti jačanje tehnološkog, inovacijskog i istraživačkog kapaciteta Hrvatske, priopćeno je.

Fuchs je potpisao Sporazum u četvrtak u Parizu u ime Vlade Republike Hrvatske. Sporazum omogućuje Hrvatskoj sudjelovanje u novim programima i aktivnostima ESA-e te će biti dopunjen u roku od godinu dana PECS Poveljom.

PECS Povelja predstavlja Plan za europske države sudionice, a čija je svrha definirati odredbe i uvjete financijskog doprinosa Hrvatske kako bi se Hrvatskoj omogućilo uživanje pogodnosti svih prava koja su joj dodijeljena ECS Sporazumom.

Mjesec ESA želi da Mjesec dobije vlastitu vremensku zonu, no kako zapravo vrijeme funkcionira na Mjesecu?

Sporazum će omogućiti Hrvatskoj lakše umrežavanje te korištenje programa i kapaciteta ESA-e s jednim ciljem, a to je jačanje tehnološkog, inovacijskog i istraživačkog kapaciteta uz bolju suradnju između akademskog i poslovnog sektora, kaže se.

Sporazumom se podržava neposredna suradnja između RH i ESA-a u odnosu na svemir i svemirske tehnologije, a obuhvaćat će znanost o svemiru, istraživanja i primjene promatranja Zemlje, telekomunikacije, istraživanje mikrogravitacija, inženjering i uporabu zemaljskog segmenta te obrazovanje i podizanje svijesti o važnosti svemira i svemirskih tehnologija.

Zajednički međunarodni projekti u području svemira potaknut će aktivno sudjelovanje hrvatskih znanstvenika s ciljem stvaranja novih vještina i znanja potrebnih za razvoj istraživačkog i inovacijskog potencijala.

Suradnja RH i ESA-a započela je 2018. potpisivanjem Sporazuma o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe, a 2020. godine stupio je na snagu i Provedbeni dogovor o tehničkoj pomoći i stručnom znanju. Novi status u ESA-i omogućit će Hrvatskoj ispunjenje nacionalnih ciljeva, ali i jače pozicioniranje u području svemira i svemirskih tehnologija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti