ESA želi da Mjesec dobije vlastitu vremensku zonu, no kako zapravo vrijeme funkcionira na Mjesecu?

Međunarodni tim koji proučava lunarno vrijeme raspravlja o tome treba li jedna organizacija postavljati i održavati vrijeme na Mjesecu.

Branimir Vorša | 07.03.2023. / 14:53

Mjesec
Mjesec (Foto: Getty Images)

Europska svemirska agencija (ESA) želi Mjesecu dati vlastitu vremensku zonu, s obzirom na to da je u skorijoj budućnosti na vidiku više lunarnih misija. Kako se sve više letjelica lansira izvan Zemljine orbite, postoji veća potreba za standardizacijom vremena na njihovim svemirskim odredištima.

No, na mjestu gdje između dva izlaska Sunca prođe čak 29,5 zemaljskih dana, i gdje satovi rade brže nego na Zemlji, to bi moglo predstavljati izazov.

ESA je ovog tjedna izvijestila da svemirske organizacije diljem svijeta razmatraju kako najbolje pratiti protok vremena na Mjesecu. Ideja o tome nastala je tijekom sastanka u Nizozemskoj krajem 2022. godine, a sudionici tog sastanka su se složili da je hitno potrebno uspostaviti zajedničko mjesečevo referentno vrijeme, kaže Pietro Giordano inženjer navigacijskog sustava u ESA-i.

Misije na Mjesec trenutačno se odvijaju prema vremenu države koja upravlja svakom pojedinom letjelicom. Europski svemirski dužnosnici rekli su da bi međunarodno prihvaćena lunarna vremenska olakšala vremensko praćenje lunarnih misija To ima smisla pogotovo zato što sve više zemalja, pa čak i privatnih kompanija, gleda prema Mjesecu, a NASA se sprema opet poslati astronaute tamo.

Kako se vrijeme prati na ISS-u?

Pitanje praćenja vremena bilo je važno i dok je NASA projektirala i gradila Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Iako ISS nema vlastitu vremensku zonu, radi prema koordiniranom univerzalnom vremenu ili UTC-u, koje se temelji na atomskim satovima. To pomaže podijeliti vremensku razliku između NASA-e i ostalih partnerskih svemirskih programa u Rusiji, Japanu i Europi.

Međunarodni tim koji proučava lunarno vrijeme raspravlja o tome treba li jedna organizacija postavljati i održavati vrijeme na Mjesecu, kažu u ESA-i.

Nikako ne treba zaboraviti ni na tehnička pitanja jer satovi na Mjesecu rade brže nego na Zemlji i svaki dan dobivaju oko 56 mikrosekundi, prema podacima ESA-e. Stvari dodatno komplicira i to što se otkucaji događaju drugačije na Mjesečevoj površini nego u njegovoj orbiti.

Na kraju možda i najvažnija stvar traži da lunarno vrijeme mora biti praktično za tamošnje astronaute, kaže Bernhard Hufenbach iz ESA-e.

Izvor: CBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti