Potraga za podmornicom Titan: Može zaroniti do 4 tisuće metara i ima jedinstvenu sigurnosnu tehnologiju

Donosimo neke tehničke detalje o podmornici u kojoj je bilo pet osoba koje su krenule u zaron do olupine Titanica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2023. / 10:10

Podmornica Titan (Foto: OceanGate)

Pet osoba koje su se u nedjelju odlučile na avanturu istraživanja olupine najpoznatijeg potopljenog broda u povijesti u morske dubine zaronile su u podmornici Titan kompanije OceanGate. Riječ je o podmornici klase Kiklop u kojoj se pet osoba (jedna osoba koja upravlja podmornicom i četiri putnika) može spustiti na dubine od čak četiri tisuće metara, a zahvaljujući, kako naglašavaju iz OceanGatea, inovativnom korištenju modernih materijala, Titan je lakši u odnosu na konkurentske podmornice za dubinsko ronjenje.

Olupina broda Titanic Titanic kakav još nikad niste vidjeli: Detaljan pogled na najslavniju olupinu na svijetu

Podmornica je dugačka 6,7 metara i teška gotovo deset i pol tona, a kako bi izdržala izazovne uvjete morskih dubina, napravljena je od titana i karbonskih vlakana. Pokreću je četiri motora, a u podmornici je dovoljno kisika za 96 sati, tako da je jasno kako su spasitelji u opasnoj utrci s vremenom te da je svaka sekunda bitna.

Podmornica Titan (Foto: OceanGate)

Maksimalna težina koju Titan može podnijeti jest 685 kilograma, a podmornica je opremljena naprednom kamerom, sonarom i laserskim skenerom. Također, na njoj se nalazi prozor promjera 53 centimetra zahvaljujući kojem putnici unutar tog skučenog prostora imaju fantastičan pogled na morsko dno, odnosno u slučaju ovakvih ekspedicija na olupinu Titanica.

Podmornica Titan (Foto: OceanGate)

Od posebnosti podmornice iz OceanGatea posebno izdvajaju jedinstvenu tehnologiju za praćenje stanja trupa u stvarnom vremenu koja konstantno procjenjuje stanje podmornice koristeći posebne senzore i mjerače naprezanja. Zahvaljujući tom sustavu ranog upozorenja, osoba koja upravlja podmornicom trebala bi na vrijeme dobiti signal o potencijalnim problemima kako bi odmah mogla zaustaviti spuštanje i krenuti u povratak na površinu.

Vrijeme koje je potrebno Titanu za spuštanje na dubine na kojima se nalazi Titanic (oko četiri tisuće metara) iznosi oko dva sata, a tijekom cijelog zarona svakih 15 minuta podmornica na površinu šalje signal kao potvrdu da je sve u redu. No, kako doznaju mediji, tijekom ove ekspedicije signali su prekinuti, što je znak da je nešto moglo krenuti po zlu i organizirana je hitna potraga.

Podmornica Titan (Foto: OceanGate)

James Cameron Znanstvena studija napokon razriješila dilemu: Je li Jack mogao preživjeti potonuće Titanika?

Titan je dosad obavio brojne zarone, a tijekom jednog od njih imao je problema s baterijama, zbog čega je podmornica morala biti manualno podignuta za platformu, no osim toga ne spominju se nikakvi drugi problemi sa zaronom ni gubitkom signala.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti