Titanic kakav još nikad niste vidjeli: Detaljan pogled na najslavniju olupinu na svijetu

Na dubini od gotovo 4000 metara snimljeno je više od 700 tisuća fotografija, a rezultat je impresivan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.05.2023. / 09:35

Olupina broda Titanik
Olupina broda Titanic (Foto: Afp)

Iako je na dnu Atlantskog oceana završio prije više od jednog stoljeća, Titanic i dalje privlači veliku pozornost javnosti te se s posebnom pozornošću prate sve nove informacije o najpoznatijem brodolomu u povijesti. O Titanicu znamo puno toga, no nema sumnje da olupina koja leži gotovo 4000 metara ispod mora skriva još brojne tajne, a uskoro bi se neke od tih tajni možda mogle i otkriti.

Olupina broda Titanic Napokon riješen misterij tajanstvenog signala zabilježenog pored ostataka Titanika prije više od 20 godina

Zahvaljujući tehnologiji mapiranja dubokog mora napravljen je 3D digitalni prikaz Titanica na dnu mora, i to na jedinstven način jer se na slikama čini kao da je olupina položena na kopnu, tj. da oko njega nema mora. Fantastičan prikaz broda rezultat je suradnje kompanije za mapiranje mora Magellan, koja je olupinu skenirala još sredinom prošle godine, te Atlantic Productionsa. Tvrtka već priprema i dokumentarac o tom projektu.

Digitalni sken Magellana prikazuje olupinu u punom sjaju i veličini, odnosno oba njezina dijela jer su na dnu mora pramac i krma udaljeni oko 800 metara, dok se oko njih nalaze brojne krhotine broda. Nije teško zaključiti kako je rad na tom digitalnom prikazu bio prilično kompliciran te je, naravno, riječ o najvećem projektu podvodnog skeniranja Magellana. Istraživanje olupine i njezino snimanje trajalo je oko 200 sati, a korištene su podmornice s kojima je upravljano s broda. One su snimile više od 700 tisuća fotografija stvarajući nevjerojatno preciznu 3D rekonstrukciju koja je otkrila i brojne sitne detalje, kao npr. serijski broj jednog od propelera.

Više od 100 godina od havarije pramac je i dalje prepoznatljiv, dok je krma "kaotična zbrka metala" jer se urušila kada je broj pao na morsko dno. Zanimljivo, među krhotinama mogu se razaznati i razni predmeti s Titanica poput kipova, cipela i drugih osobnih stvari, pa čak i - neotvorene boce šampanjca.

James Cameron Znanstvena studija napokon razriješila dilemu: Je li Jack mogao preživjeti potonuće Titanika?

Otkako je otkrivena olupina tog broda, prije nešto manje od 40 godina, provedena su brojna istraživanja i ekspedicije, no kako se nalazi na tako velikoj dubini, okovan mrakom, dosad je bilo teško snimiti detaljnije fotografije koje bi nam dale bolji pogled na ostatke broda. Sada se to, dakle, mijenja te prvi put imamo tako dobar i detaljan prikaz broda na morskom dnu. Kako je to za BBC objasnio "analitičar Titanica" Parks Stephenson, još je puno neodgovorenih pitanja o Titanicu te se brojne priče o njemu temelje na špekulacijama, a ne na znanstvenim istraživanjima, što bi se sada moglo promijeniti.

Te nevjerojatno i iznimno atraktivne fotografije pogledajte na stranicama BBC-a, a nadamo se kako će se uskoro pojaviti i dokumentarac o tom projektu koji bi nam mogao otkriti brojne nove detalje vezane za Titanic.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti