Odlazak ikone Hladnog rata: Rusi izvan pogona stavili posljednju podmornicu gigantske klase Tajfun

Posljednja ruska podmornica klase Tajfun odlazi u povijest.

Branimir Vorša | 08.02.2023. / 10:18

Ruska podmornica klase Tajfun
Ruska podmornica klase Tajfun (Foto: Afp)

Ruska ratna mornarica službeno je stavila izvan pogona donedavno najveću rusku i naajveću svjetsku podmornicu s nuklearnim balističkim projektilima Dmitrij Donskoj, pišu ruski mediji. riječ je o megapodmornici iz sovjetskog doba koja je dugi niz godina bila jedini preostali primjerak kultne klase Tajfun (NATO oznaka Typhoon), u službi ruske ratne mornarice. Pravi naziv te klase podmornica, onaj svojetski/ruski, glasi Akula. Iako odlazi u povijest, Tajfun ostaje najveća podmornica bilo koje vrste po istisnini dosad izgrađena.

Ruska državna agencija TASS izvijestila je početkom tjedna o stavljanju izvan službe Dmitrija Donskoja, pozivajući se na izjave Vladimira Maltseva, čelnika Sveruskog pokreta potpore floti (DPF). DPF je javna organizacija koja zagovara i na druge načine promiče rad ruske ratne mornarice.

Američka podmornica SAD kao odgovor na rastuću kinesku prijetnju nudi nuklearne podmornice: Pregovaraju s Australijom

Problemi s dekonstrukcijom

Podmornica Dmitrij Donskoj, također poznata i po broju TK-208 na trupu, sada bi se trebao pridružiti dvije druge već otpisane podmornice iste klase u bazi ruske mornarice u Severodvinsku, kaže Maltsev. Riječ je o podmornicama Arhangelsk (TK-17) i Severstal (TK-20) koje su već desetak godina vezane za pristanište.

Plan i raspored za konačno zbrinjavanje sve tri navedene podmornice ostaje nejasan. Proces dodatno komplicira potreba za sigurnim zbrinjavanjem para OK-650 nuklearnih reaktora snage 190 megavata na svakoj od tih podmornica.

Div je mrtav, živio novi div!

Dmitrij Donskoj je dugačak nešto više od 175 metara i istiskuje otprilike 48.000 tona pod vodom. Usporedbe radi, podmornica američke mornarice klase Ohio, s nuklearnim balističkim projektilima, ima podvodnu istisninu od oko 20.664 tone, te je od ruske divovske podmornice kraća za nešto više od četiri metra.

No, otkako je ruska ratna mornarica porinula 184 metra dugačku podmornicu Belgorod prenamijenjene klase Oscar II, klasa Tajfun gubi titulu najduže podmornice na svijetu. Međutim, Belgorod nije izgrađen od nule, već je pretvoren iz podmornice s vođenim projektilima Projekt 949A, klase Oscar II. Riječ je o jedinstvenoj podmornici za posebne namjene.

Maketa nove klase švedske podmornice Šveđani započeli izgradnju podmornice koju Rusi neće ni čuti, a kamoli vidjeti

Dmitrij Donskoj doživjet će reinkarnaciju

Isto tako, ruske vlasti nastavljaju pokazivati predanost nabavi novih podmornica s nuklearnim balističkim projektilima klase Borej-A. Maltsev je u svojim komentarima za TASS primijetio da se već očekuje da će ime Dmitrij Donskoj biti preneseno na buduću podmornicu klase Borej-A koja bi trebala ući u službu ruske ratne mornarice do kraja desetljeća.

Ipak, bez službene potvrde ruske ratne mornarice ili ruskog ministarstva obrane, ostaje mogućnost da sudbina Dmitrija Donskoja još uvijek nije konačna. Podmornica bi, naravno, tehnički još uvijek mogla biti u službi, ali je stavljena izvan upotrebe u svakom, osim formalnom smislu.

No bez obzira na to, s novom inačicom Donskoja, ali u Borej-A klasi, koja je već na pomolu, era Tajfuna očito je na samom zalasku.

Slika nije dostupna Rusija na korak do uvođenja u uporabu jednog od svojih najstrašnijih oružja za masovno uništenje

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti