Rusija na korak do uvođenja u uporabu jednog od svojih najstrašnijih oružja za masovno uništenje

Prva ruska podmornica za posebne namjene koja bi trebala nositi ruske nukelarne dronove Posejdon, dobila je i svoj prvi zadatak nakon uspješno provedenih testiranja, što tu kombinaciju ruskog oružja za masovno uništenje čini jedan korak bližim i službenom uvođenju u vojnu uporabu.

Branimir Vorša | 17.07.2021. / 12:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska državna novinska agencija TASS izvjestila je ranije ovog tjedna, citirajući izvor blizak ruskom ministarstvu obrane, da će podmornica za specijalnu namjenu tipa Belgorod ući u službu ruske pacifičke flote nakon što prođe kroz vojna testiranja.

Prema prvim informacijama, Belgorod će ući u službu pacifičke flote u Tihom oceanu nakon puštanja u rad. Ona će međutim biti sposobna izvoditi zadaće na bilo kojoj lokaciji u svjetskim oceanima, rekao je navedeni izvor.

Belgorod je započeo s vojnim testiranjima u svibnju ove godine, nakon odgode koja je pripisana pandemiji novog koronavirusa.

Podmornica Belgorod je masivno plovilo koje je izgrađeno na osnovi nedovršenog trupa podmornice za nošenje krstarećih projektila tipa Oscar II. Navodno može u sebi nositi od mini podmornica tipa Lošarik, do podvodnih dorn podmornica tipa Klavesin-2R.

Belgorod je i prva podmornica koja će biti naoružana s do šet nuklearnih dronova tipa Posejdon. Rusija planira po svjetskim morima rasporediti ukupno 30 Posejdon dronova.

Ipak, zbog povijesti svoje izgradnje, Belgorod je vrlo teško serijski proizvesti, odnosno to bi se pokazalo financijski neisplativim. Umjesto toga, ruska mornarica je napravila planove za izgradnju nove linije podmornica, koje će biti posebno namijenjene upravo za nošenje Posejdon dronova.

Očekuje se da bi jedna od tih nadolazećih podmornica klase Kabarovsk (isto tako poznata i kao Projekt 09851) mogla prenositi i do osam Posejdon dronova, a planirana je izgradnja njih ukupno četiri. Svaka od tih podmornica imat će istisninu vode od 10 tisuća tona.

Prva podmornica tog tipa koja će se i zvati Kabarovsk, trebala bi biti puštena u pogon 2023. godine, a nakon nje 2027. godine i druga po imenu Uljanovsk.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još je 2018. godine javnosti predstavio, između ostalog, i nuklearni dron Posjedon. Riječ je o dronu na nuklearni pogon koji ima atomsku bojnu glavu jačine dvije megatone. Ta bojna glava može se detonirati i na više od tisuću metara ispod površine mora, a ciljem stvaranja tsunamija koji bi pak kontaminirao sva okolna priobalna područja radioaktivnim česticama.

Obzirom da može uništiti veliku površinu priobalnih područja, Posejdon predstavlja očitu stratešku prijetnju američkoj infrastrukturi.

Obzirom da Posejdon putuje brzinom 200 kilometara ispod površine mora i da može putovati i do 1000 metara maksimalne dubine, u Kremljul vjeruju da ne postoji način da ga se učinkovito presretne prije nego što on dođe do cilja. Povrh toga, taj dron može izvoditi trodimenzionalne okrete u vodi što dodatno pomaže u izbjegavanju eventualnih pokušaja njegovog presretanja.

Izvor: National Interest

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti