SAD kao odgovor na rastuću kinesku prijetnju nudi nuklearne podmornice: Pregovaraju s Australijom

SAD namjeravaju ponuditi Australiji početnu flotu podmornica na nuklearni pogon, dok će dugoročnije inicijative dati Australiji mogućnost za samostalnu proizvodnju istih.

Branimir Vorša | 25.09.2022. / 11:46

Američka podmornica
Američka podmornica (Foto: Afp)

Sjedinjene Države pregovaraju o izgradnji prvih podmornica na nuklearni pogon za australsku ratnu mornaricu do sredine 2030-ih, kao odgovor na rastuću kinesku prijetnju.

Citirajući "zapadne dužnosnike", Wall Street Journal (WSJ) piše da predloženi plan, koji još nije službeno odobren, namjerava ponuditi Australiji početnu flotu podmornica na nuklearni pogon, dok će dugoročnije inicijative dati Australiji mogućnost za samostalnu proizvodnju istih.

Visoki dužnosnici iz Sjedinjenih Država, Australije i Ujedinjenog Kraljevstva razgovarali su o dogovoru, a odluka će vjerojatno biti donesena u ožujku 2023. godine, piše WSJ. Međutim, u izvješću se također navodi da će za provedbu plana SAD morati povećati svoje kapacitete za proizvodnju podmornica, a očekuje se da će i Australija dati financijski doprinos.

Bivši australski premijer Scott Morrison pokrenuo je povijesni savez pod nazivom AUKUS u rujnu prošle godine, kako bi podržao australsku nabavu podmornica na nuklearni pogon. Deklaracija je uslijedila nakon što je Australija poništila 90 milijardi dolara vrijedan ugovor s Francuskom za proizvodnju 12 podmornica jurišne klase, što je Francusku posebno naljutilo.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je u lipnju da su vlada i francuski brodograditelj Naval Group ipak postigli nagodbu oko otkazanog ugovora. Ukupni trošak odbačene police, prema njegovim riječima, bio bi 3,4 milijarde dolara ako Australija plati Naval Groupu 555 milijuna eura.

Kasnije tijekom lipnja, Penny Wong, australska ministrica vanjskih poslova, izjavila je tijekom konferencije za novinare da će nova generacija australskih podmornica imati samo nuklearni pogon, a ne nuklearne sposobnosti.

Međutim, neki australski susjedi kritizirali su AUKUS sporazum, a Kina je posebno iznijela svoje primjedbe Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Peking je tvrdio da sporazum kojim se Australiji daje pristup tehnologiji nuklearnih podmornica krši međunarodne ugovore o neširenju naoružanja.

Šef IAEA-e Rafael Mariano Grossi izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom partnera AUKUS-a, dok je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning ustvrdio da organizacija "žmiri" na to pitanje.

Albaneseova administracija također je obećala 15 milijardi australskih dolara (10,1 milijardi američkih dolara) kao dio Nacionalnog fonda za obnovu, kako bi oživjela australski proizvodni sektor, u sklopu svojih političkih ciljeva.

Izbor modela nuklearne podmornice još je nepoznat, a australski ministar obrane Richard Marles odredio je datum objave za početak 2023. godine.

Izvor: Wall Street Journal

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti