Potres koji to nije? Njemački znanstvenici zabilježili neobičnu pojavu

Kad osjetljivi uređaji zabilježe podrhtavanje tla, a nema nikakvih podataka o potresu? Upravo su se s takvom enigmom susreli njemački znanstvenici u Hamburgu.

Martina Čizmić | 30.06.2022. / 14:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Seizmolozi budno prate i analiziraju svako podrhtavanje tla. No, ono ne mora uvijek imati prirodne uzroke. Sve osjetljiviji specijalizirani instrumenti mogu zabilježiti podrhtavanje tla koje je nastalo od eksplozije, građevinskih radova, pa čak i - koncerata.

Hrvoje Tkalčić Jedan od vodećih stručnjaka globalne seizmologije odgovara na pitanje: Jesmo li postali osjetljiviji na potrese ili ih je jednostavno - sve više?

Naime, njemački DESY, jedan od vodećih svjetskih akcelatorskih centara, u kojem znanstvenici koriste cijeli niz specijaliziranih uređaja za proučavanje interakcije sitnih elementarnih čestica i ponašanje novih tipova nanomaterijala, ali i biomolekularnih procesa koji su ključni za život, opremljen je i veoma osjetljivim instrumentima koji bilježe podrhtavanje tla. Tako je 17. lipnja 2022. godine, ovaj centar, koji proizvodi najintenzivnije rendgenske zrake na svijetu, ubrzava čestice kako bi zabilježio razinu energije i otkrio nove spoznaje o svemiru, zabilježio neobično podrhtavanje na području Hamburga.

Kako je vidljivo na slici koju su objavili na Twitteru, seizmograf je zabilježio abnormalno podrhtavanje blizu Hamburga. No, u to vrijeme, službeno, nije zabilježen ni jedan potres.

 

 

Enigma je riješena kad su znanstvenici provjerili što se u to doba događalo u i bližoj okolici Hamburga. I otkrili da se podrhtavanja pojavljuju u isto vrijeme kad je započeo koncert popularne grupe Rammstein.

Tako su osjetljivi instrumenti zabilježili transverzalne vibracije u tlu, koje su vjerojatno nastale kad su tisuće ljudi na koncertu počele skakati i plesati. Znanstvenici nagađaju da su njihovi instrumenti zabilježili i eksplozije pirotehnike koja se koristila tijekom koncerta.

Karta rizika od potresa u Europi Objavljena interaktivna karta najtrusnijih područja Europe: Provjerite koliki je rizik od potresa u Hrvatskoj

No, unatoč tome što su ih uzbunili, znanstvenici nisu ljuti na glazbenike i njihove obožavatelje. Jednostavno su s njima (i ostatkom svijeta) podijelili ovu zanimljivu informaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti